Cercetătorii estimează că, în cel mai optimist scenariu 24.000 de pacienți COVID și-ar putea pierde viața până în 30 aprilie 2022, în timp ce scenariul pesimist indică până la 75.000 de decese.
„În scenariul nostru cel mai optimist, impactul Omicron la începutul anului 2022 ar fi redus cu măsuri ușoare de control, cum ar fi lucrul de acasă. Cu toate acestea, scenariul cel mai pesimist sugerează că am putea fi nevoiți să suportăm restricții mai stricte pentru a ne asigura că sistemul de sănătate nu este copleșit. Purtarea măștilor, distanțarea și dozele booster sunt vitale, dar s-ar putea să nu fie suficiente”, a explicat dr. Rosanna Barnard, cea care a condus cercetarea.
În cele două scenarii, specialiștii au estimat că varianta Omicron ar fi de la cu 10% mai puțin transmisibilă decât Delta până la cu 35% mai contagioasă comparativ cu Delta.
Potrivit Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, se estimează că infecțiile cu Omicron ar putea reprezenta peste 50% din totalul cazurilor COVID până la jumătatea lunii decembrie.
„Acestea sunt estimări preliminare, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin ocolirea vaccinurilor într-o măsură substanțială”, a spus dr. Nick Davies, specialist în modelarea matematică.
Cercetarea nu a fost revizuită și nici publicată.
În acest context, prim-ministrul Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută înăsprirea unor măsuri de protecție sanitară. Este vorba despre introducerea permisului de vaccinare pentru accesul la cluburi de noapte și la evenimente mari și recomandarea ca angajații să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.
Foto: EPA