Studiul, care s-a bazat pe informații genetice și date culese prin observație, contrazice cercetările publicate la debutul pandemiei, care susțineau că fumatul ar ajuta la protejarea organismului împotriva virusului. Cele din urmă au fost retrase, după ce s-a descoperit că unii dintre autori aveau legături financiare cu industria tutunului, arată ziarul britanic „The Guardian”. 

Alte studii referitoare la posibilitatea ca fumătorii să sufere mai mult într-un episod de boală provocat de COVID-19 au avut rezultate inconsistente.

Una dintre problemele acestor studii este că ele s-au bazat pe observație, astfel încât cercetătorilor le-a fost dificil să stabilească dacă fumatul chiar crește riscul de complicații sau dacă există alți factori, cum ar fi faptul că fumătorii tind să provină din medii mai modeste din punct de vedere socio-economic. 

Medicul Ashley Clift, de la Universitatea din Oxford, alături de colegii săi, a folosit dosare medicale ale medicilor de familie, rezultatele testelor COVID, datele privind internările în spitale și certificatele de deces pentru a identifica legăturile dintre fumat și severitatea bolii, din ianuarie până în august 2020, în rândul a 421.469 de persoane înscrise în studiul Biobank –  tuturor analizându-li-se anterior structura genetică. 

În comparație cu cei care nu fumaseră niciodată, fumătorii actuali au fost cu 80% mai predispuși la internarea în spital și au înregistrat un risc semnificativ mai crescut de a muri din cauza COVID-19. 

Pentru a investiga, Clift și echipa sa au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană, care utilizează variante genetice drept proxy pentru un anumit factor de risc – în acest caz, variante genetice care contribuie la probabilitatea cuiva de a fi fumător – pentru a obține dovezi suplimentare pentru o relație de cauzalitate. 

Deși contribuția fiecăreia dintre aceste variante genetice este redusă și nu se înțelege neapărat de ce cresc șansele unei persoane de a fi fumător, acest tip de studiu evită multe dintre limitările studiilor observaționale și, prin urmare, ajută la conturarea unei imagini mai clare privind legătura biologică dintre fumat și COVID-19. 

Analiza a susținut, de asemenea, legătura dintre fumat și îmbolnăvirea mai gravă cu COVID-19, constatând că o predispoziție genetică la fumat a fost asociată cu un risc cu 45% mai mare de infectare și cu unul cu 60% mai mare de internare în spital pentru COVID-19. 

O predispoziție genetică la fumatul intens a fost asociată cu dublarea riscului de infecție, o creștere de cinci ori a riscului internării în spital și o creștere de zece ori a riscului de deces din cauza virusului, a descoperit echipa. 

„Rezultatele noastre sugerează cu tărie că fumatul este legat de riscul de infectare severă și, la fel cum fumatul influențează riscul de a a avea boli de inimă, diferite tipuri de cancer și toate celelalte afecțiuni de care știm că este legat, se pare că legătura este similară și pentru COVID. Așadar, acum ar putea fi un moment la fel de bun ca oricare altul pentru a renunța la țigări și a renunța la fumat.”, subliniază medicul britanic.

foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News