Ciclonul a lăsat deja fără curent aproape 1,5 milioane de americani, iar mulți dintre cei urmau să călătorească de sărbători s-au trezit cu planurile date peste cap în ultimul moment.
Companiile aeriene din SUA au anulat vineri peste 4.000 de zboruri, după ce o furtună masivă de iarnă a îngreunat operațiunile aeroportuare din țară, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres. Alte 3.800 de zboruri au avut întârzieri.
Cu o zi înainte, au fost anulate aproximativ 2.700 de zboruri, conform site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware. Compania feroviară Amtrak a anulat de asemenea zeci de trenuri de pasageri, perturbând plecarea în vacanță a mii de persoane.
Conform FAA, vremea severă de iarnă va avea un impact puternic asupra zborurilor, urmând să se înregistreze întârzieri ale aeronavelor de pe aeroporturile din Boston şi Washington, aeroporturile internaţionale Seattle-Tacoma şi Portland, precum şi Aspen din Colorado.
În cazul Aeroportului Internaţional Seattle-Tacoma au fost anulate 40% din zboruri. De asemenea, peste 40% din avioanele care trebuiau să decoleze de pe Aroportul Detroit Metro au fost anulate, respectiv 18% dintre cursele ce urmau să plece de pe Aeroportul Chicago OHare.
Cel mai geros Crăciun din ultimele decenii
Aproape 177 de milioane de americani vor petrece weekendul de Crăciun sub incidenţa unor alerte de vreme extremă, în condiţiile în care un ciclon arctic major va aduce temperaturi extrem de scăzute în mare parte din ţară, cu valori care nu s-au mai înregistrat de zeci de ani, şi ninsori abundente.
„Ciclonul-bombă”, cum a fost denumit în presă, va veni, de asemenea, cu viscol foarte puternic, mai ales în statele din Midwest.
Valul de frig ar putea aduce cel mai geros Crăciun din ultimele decenii, spun meteorologii. NWS a avertizat că peste 100 de recorduri de temperaturi scăzute ar putea fi egalate sau depăşite în următoarele zile.
„Bomba ciclonică” se formează atunci când aerul polar întâlneşte o masă de aer mai cald, provocând o scădere foarte rapidă a presiunii. Este un termen dat unei furtuni extreme, care se intensifică rapid, presiunea atmosferică centrală scăzând cu cel puţin 24 de milibari în 24 de ore.
Mai multe state au declarat deja stare de urgenţă, printre care New York, Oklahoma, Kentucky, Georgia şi Carolina de Nord. Drumurile au fost deja acoperite de zăpadă şi s-au înregistrat deja numeroase accidente. Unele autostrăzi au fost închise şi numeroase drumuri secundare erau impracticabile.
Există, în plus, şi o ameninţare de inundaţii, pentru că bucăţile mari de gheaţă pot bloca debitul fluviilor şi râurilor.
Alertele meteo se întind de la o coastă la alta şi ajung până în sud, la graniţa dintre SUA şi Mexic şi în Florida, statul soarelui prin excelenţă. Americanii vor tremura de frig până în sudul Texasului. Se estimează că masa de aer arctic va aduce rafale puternice de vânt şi o temperatură de -9,4 grade Celsius în El Paso, Texas, unde migranţii fără documente recent sosiţi dorm pe străzile oraşului.
Pene masive de curent, vineri după-amiază
Aproape 1,5 milioane de americani au rămas fără energie electrică în Statele Unite până vineri după-amiază, locuitorii din Carolina de Nord, Main, New York și Virginia fiind printre cei mai afectați, relatează The New York Times și Reuters.
Aproximativ 187.000 de clienți au rămas fără energie electrică doar în statul Carolina de Nord, unde vânturile puternice au îngreunat eforturile de restabilire a alimentării.
În Maine, care are aproximativ o zecime din populația Carolinei de Nord, peste 114.000 de clienți au rămas fără curent vineri după-amiază.
Și în Canada, provincia Quebec a raportat, de asemenea, întreruperi majore de curent.
Foto: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!