În plus, Rusia foloseşte agenţi antirevolte ca „metodă de război în Ucraina, încălcând, de asemenea, convenţia”, denunță Departamentul de Stat într-un comunicat.

Departamentul de Stat al SUA estimează că nu este vorba de un incident izolat, ci de o tactică de război.

„Utilizarea acestor substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa forţelor ruse de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă”, se arată în comunicat.

„Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică ca şi operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, precum şi ale lui Serghei şi Iulia Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok”, denunță Departamentul de Stat.

Aleksei Navalnîi, un fost opozant al Kremlinului decedat într-o închisoare din Arctica pe 16 februarie, a fost victima unei otrăviri grave pe care a atribuit-o președintelui rus Vladimir Putin. Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia Skripal au fost otrăviţi în Anglia în martie 2018.

Rusia susține că nu mai deţine un arsenal chimic militar, dar nu răspunde cererilor de transparenţă cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzată.

Potrivit institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică care a fost folosită ca agent de război şi ca pesticid şi, dacă este inhalată, prezintă un risc pentru sănătate, explică France Presse.

 
 

Urmărește-ne pe Google News