Potrivit oficialului american, SUA caută să sprijine rute alternative prin care să aibă loc exporturile de cereale ale Ucrainei, iar cea mai importantă este ruta Dunării, transmite Reuters.

„Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menţine într-un coridor mai sigur. Această (rută) poate duce o cantitate potenţial semnificativă, vom încerca aşadar să dublăm cantitatea care merge pe această rută, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii, în care o să discutăm despre cum să maximizăm ruta Dunării.

Oficialul cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA:

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranţă din porturile ucrainene. Luna trecută, Moscova a ieşit din acord, acuzând Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. După ce acesta s-a prăbușit, preţurile cerealelor au crescut, în timp ce forţele ruseşti au vizat porturile ucrainene cu rachete şi drone.

Ucraina este un important producător şi exportator de cereale la nivel mondial şi, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de la Marea Neagră, Odesa şi Mikolaiv, aflate la mare adâncime. După retragerea Rusiei din acord luna trecută, Ucraina a trebuit să se bazeze doar pe porturile sale de la Dunăre.

Washingtonul a colaborat, de asemenea, cu Turcia, încercând să sprijine eforturile acesteia pentru ca Rusia să revină în acordul privind cerealele, a mai spus oficialul american.

„Nu suntem implicaţi direct în negocieri, dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU şi cu turcii pentru a sprijini încercarea de a asista la reluarea acestuia”, a declarat oficialul de la Washington.

Turcia a încercat să convingă Rusia să se întoarcă la Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră şi este de aşteptat ca preşedintele turc Tayyip Erdogan să călătorească în curând în Rusia pentru un dialog cu Vladimir Putin despre acest subiect.

Urmărește-ne pe Google News