Delegația, condusă de republicanul Mike Turner, şeful Comitetului de supraveghere a serviciilor de informaţii din Congresul SUA, a transmis o declarație privind influența rusă în alegerile prezidențiale din România, potrivit documentului datat vineri, 20 decembrie.
My statement with @NATOPAPress President @GerryConnolly, @RepLindaSanchez, @RepGuthrie, @DrNealDunnFL2, @RepAnnWagner, @RepBrianFitz, @CongBoyle, @RepMcCormick, @RepRickLarsen, and @DonaldNorcross on the current state of the Romanian elections: pic.twitter.com/JYnXT55A3o
— US Rep. Mike Turner (@RepMikeTurner) December 20, 2024
„Statele Unite apreciază profund rolul României de aliat ferm al NATO şi membru deplin al Uniunii Europene. Este prerogativa poporului român să-şi aleagă conducătorii, iar Statele Unite respectă, fără a interveni, dreptul suveran al românilor de a alege. Suntem profund îngrijoraţi de dovezile convingătoare desecretizate de Guvernul român cu privire la eforturile Rusiei de a submina şi influenţa procesul electoral. Tacticile agresive ale guvernelor străine pentru a submina integritatea instituţiilor democratice ale României, cum ar fi manipularea platformelor de social media precum TikTok, trebuie investigate amănunţit şi condamnate în totalitate”, scrie în mesaj.
Politicienii americani au adăugat că „asigurarea integrităţii procesului electoral este esenţială pentru susţinerea principiilor democraţiei şi suveranităţii”.
„Suntem alături de România în preocuparea sa de a organiza alegeri prezidenţiale libere şi corecte”, se mai arată în mesajul delegaţiei Congresului SUA la NATO.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, desfășurat pe 24 noiembrie, a fost câștigat surprinzător de Călin Georgescu. Într-o ședință CSAT convocată pe 28 noiembrie de Klaus Iohannis, au fost prezentate documente care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu pe rețeaua TikTok, folosindu-se influența Rusiei. După ce rapoartele SRI și SIE au fost desecretizate, Curtea Constituțională a anulat pe 6 decembrie alegerile prezidențiale.
Klaus Iohannis a explicat în aceeași seară că „am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate” și că de aceea a decis să convoace CSAT, în care au fost prezentate documentele secrete, ulterior desecretizate. În aceste condiții Iohannis va rămâne președintele României până anul viitor, când se vor organiza noi alegeri.