„Opțiunile militare sunt în curs de examinare”, a indicat un consilier de politică externă de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.
Totodată, NBC a scris că SUA ar putea lansa un atac preventiv împotriva Coreei de Nord. Înalți oficiali americnai au afirmat că marina militară a SUA are distrugătoare în apropierea Coreei de Nord, inclusiv unul la doar 480 de kilometri de poligonul nuclear de la Punggye-ri. Navele ar putea lovi astfel de ținte nord-coreene cu rachete de croazieră.
Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă, replicând că politica sa este să nu discute operațiuni viitoare sau să facă speculații publice asupra unor scenarii posibile.
„Comandanții iau întotdeauna în considerare o gamă completă de opțiuni pentru protecție în orice eventualitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt Dana White, în răspunsul la solicitarea Reuters de a comenta emisiunea NBC. „Angajamentul nostru de a ne apăra aliații, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, de orice amenințări potențiale, rămâne stabil”, a adăugat ea.
Anterior, Donald Trump a avertizat din nou că Statele Unite se vor ocupa de „problema” nord-coreeană, cu sau fără China. „Coreea de Nord este o problemă” care „va fi rezolvată”, a afirmat Donald Trump.
Tensiunile au crescut în Peninsula coreeană din cauza testelor privind programele nuclear şi de rachete ale Phenianului. Statele Unite au ameninţat că ar putea trece la o acţiune unilaterală şi au trimis portavionul USS Carl Vinson şi grupul său naval către peninsulă cu scopul de a descuraja noi teste. În urma acestei decizii, Phenianul a avertizat că, la orice semn de agresiune americană, va lansa un atac nuclear asupra SUA.
Citește și: Coreea de Nord ar pregăti un nou test nuclear. 600.000 de locuitori din Phenian, evacuați