Măsura ar putea fi luată pentru a reduce riscul de apariție a inflamațiilor cardiace, precum și pentru că astfel ar fi îmbunătățită eficacitatea vaccinurilor, spun specialiștii.
Potrivit medicului Sara Olivier, de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, agenția ar putea face recomandarea în condițiile în care extinderea intervalului dintre primele două doze ar putea reduce riscul de miocardită, inflamația mușchiului inimii, un efect secundar rar al vaccinurilor pe bază de ARN mesager.
Specialiștii precizează că cele mai mici rate de apariție a acestor probleme sunt înregistrate în cazurile în care cele două doze sunt administrate la un interval de opt săptămâni una de cealaltă.
În plus, spune Sara Olivier o pauză mai mare între primele două doze de ser ar duce și la o creștere a eficienței vaccinurilor.
În acest moment, în SUA recomandarea este ca doza a doua din serul anti-COVID Pfizer să fie administrată la trei săptămâni de la prima, în timp ce în cazul Moderna, pauza dintre doze este de patru săptămâni.
În cazul în care perioada va fi extinsă, ar putea fi în continuare categorii vulnerabile pentru care să fie recomandat intervalul mai scurt dintre doze, a mai precizat Olivier.
Până acum, 212 milioane de americani au fost vaccinați cu schema completă, conform datelor oficiale. Dacă regula va fi schimbată, aceasta se va aplica în cazul celor aproximativ 33 de milioane de persoane, cu vârste între 12 și 39 de ani, din SUA care sunt nevaccinate și prezintă un risc mai mare de a suferi de miocardită după vaccinare.
Foto: EPA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro