Restricțiile ar putea limita abilitatea Hikvision de a cumpăra tehnologie americană și companii din SUA fără aprobarea Guvernului.
Precedentul Huawei
Huawei a fost inclusă săptămâna trecută pe lista sancțiunilor, iar mai multe companii americane au anunțat deja că rup relațiile cu grupul chinez. Între acestea se află Google, care a tăiat accesul Huawei la sistemul de operare Android, dar și producătorii de cipuri Qualcomm, Broadcom și Intel.
Pe lângă companiile americane, sancțiunile sunt implementate și de companii din alte state, de teama unor amenzi din SUA. Este vorba de producătorul german de cipuri Infineon, cel britanic ARM Holdings – care proiectează aproape toate cipurile de pe dispozitivele mobile, dar și de mai mulți operatori de telefonie din Japonia.
SUA acuză Huawei că spionează în interesul Beijingului. Compania se apăară și spune chiar că poate rezista o perioadă fără componente din SUA.
Hikvision spune că nu va fi afectată
Același lucru îl zice acum și Hikvision: ”Dacă SUA stopează livrarea lor către noi, vom putea remedia acest lucru prin intermediul altor furnizori”, a spus un director al grupului, sub anonimat.
Cipurile folosite de către Hikvision se găsesc aproape peste tot, iar cea mai mare parte a furnizorilor se află în China.
Bloomberg scrie că, pe lângă Hikvision, SUA intenționează să pună pe lista neagră și producătorul de echipamente de securitate Zhejiang Dahua Technology și alte câteva companii.
Un purtător de cuvânt al Dahua a refuzat să comenteze.
Valoare de piață de 37 de miliarde de dolari
Hikvision are o valoare bursieră de 37 de miliarde de dolari și spune că este cel mai mare producător de echipamente de acest fel din lume. Compania se laudă că echipamentele sale pot urmări o persoană pe întreg teritoriul Chinei, prin analizarea trăsăturilor faciale și ale caracteristicilor corporale. De asemenea, spune că poate monitoriza orice activitate considerată suspectă, precum oamenii care o iau la fugă deodată sau mulțimi adunându-se.
Compania este puțin cunoscută în SUA, dar aceasta livrează majoritatea componentelor din sistemul chinezesc de supraveghere a cetățenilor, care ține un ”rating social”. Pe lângă camere video și camere cu termoviziune, compania livrează și drone de supraveghere.
Mai mult, China a început să exporte astfel de tehnologii în state ccare folosesc sisteme similare de supraveghere a cetățenilor, precum Ecuador, Zimbabwe, Uzbekistan, Pakistan și Emiratele Arabe Unite.
În urma veștilor, acțiunile sale au scăzut miercuri dimineață cu 10%, pentru a apoi să își revină puțin la -6%. Titlurile Dahua au scăzut cu până la 9,2%.
Un procent de 42% din acțiunile Hikvision sunt deținute de companii chineze de stat.
Analiștii de la Jefferies spun că vânzările din SUA sunt doar 5%, iar compania își poate procura cipurile video necesare prin distribuitori locali.
Însă dacă ar fi sub sancțiuni, companii precum Nvidia, AMD sau ARM nu vor mai permite asta. De asemenea, sacțiunile ar putea să îi afecteze vânzările la nivel global, din afara Chinei.
Compania are 34.000 de angajați.
Supravegherea masivă a uigurilor
Atât Hikvision, cât și Dahua, au fost citate luna trecută într-o scrisoare trimisă de 40 de membri ai Congresului SUA către președintele Donald Trump, în care aceștia cerea un control mai riguros al exporturilor. Cauza: tratamentul minorității uigure din provincia Xinjiang.
Atât ONU, cât și mai multe organizații, susțin că guvernul chinez ține peste un milion de uiguri în ”centre de detenție” și reeducare.
Beijingul a replicat că măsurile, care includ și supravegherea masivă în regiune, au ca țintă lupta împotriva islamismului radical și pentru a preveni terorismul.
Hikvision spune că a luat aceste îngrijorări în mod serios și are discuții cu guvernul SUA încă din luna octombrie.