„Achiziția propusă va îmbunătăți securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, susține ambasada.

„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două națiuni și demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securității regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și nu numai. Avioanele F-35A vor oferi României capabilități de apărare aeriană de neegalat și vor spori interoperabilitatea între forțele aeriene NATO”, a spus ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.

Țara noastră va cumpăra în primă fază 32 de aeronave, pentru care va plăti o sumă-record de 6,5 miliarde de dolari, fiind vorba despre „avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie stealth avansată, fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană”.

România va cumpăra avioanele F-35 în două faze. Mai întâi 32 de avioane (2 escadrile), apoi 16 avioane (o escadrilă), deci un total de 48 de avioane. Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.

Banii pentru avioanele F-35 vor proveni de la bugetul de stat al României, prin bugetul MApN, sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de SUA.

De ce cumpără România avioane F-35

Decizia achiziției avioanelor F-35 s-a făcut în aprilie 2022, într-o ședință CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Atunci a fost analizată dezvoltarea aviației militare a României, țară membră NATO care are de „îndeplinit angajamentele asumate” și s-a stabilit ca modernizarea Forțelor Aeriene Militare să continue prin cumpărarea de avioane F-35.

România mai are de primit avioane F-16

România are în acest moment 23 de aeronave F-16. În decembrie 2021, Parlamentul a aprobat inițierea achiziţiei a 32 de aeronave F-16 din Norvegia, iar România plătește pentru ele 454.000.000 de euro, fără TVA.

Până acum, țara noastră a primit 9 dintre cele 32 de aeronave F-16 pentru care a plătit și mai are de primit încă 23.

Avioanele F-16 vor fi scoase treptat din serviciul de luptă, așa cum s-a întâmplat cu avioanele MiG-21 LanceR, iar această procedură începe în 2034 și trebuie să se termine în 2040.

Urmărește-ne pe Google News