Cuprins:
Sistemul Sentinel poate detecta o gamă largă de obiecte aeriene, inclusiv drone, „și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări”, a transmis ambasada.
Suma totală se ridică la cel puțin 90 de milioane de dolari, dar România va plăti o parte, pentru că primele două sisteme vor fi achitate prin granturile din fondul pentru Finanțare Militară Externă al SUA.
„Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potențialele amenințări la adresa orașelor și infrastructurii critice din România și vor proteja mai bine teritoriul și cetățenii României. Achiziția Sentinel îmbunătățește securitatea României, aliatul nostru NATO și o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, a spus ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.
Ce este un sistem radar Sentinel AN/MPQ-64 F1
Ministerul Apărării a transmis că „salută” decizia Congresului SUA și că radarele vor îmbunătăți supravegherea spațiului aerian, având un rol esențial în combaterea amenințărilor moderne, în special a dronelor care se deplasează cu viteze mici.
AN/MPQ-64 F1 Sentinel înseamnă cea mai recentă configurație din familia radarelor Sentinel și este un radar tridimensional, care poate măsura distanța, direcția și elevația obiectelor aeriene cu și fără pilot, lucru necesar din cauza războiului de la graniță dintre Rusia și Ucraina.
„Acest sistem radar acceptă mai multe interfețe de comandă și control, oferind date consistente de supraveghere aeriană și control al focului pentru sistemele GBAD. Poate detecta, identifica și urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră și aeronave cu aripi fixe și rotative”, a precizat MApN.
„Radarele de ultimă generație de tip Sentinel vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce privește detecția timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare și au amprente radar reduse”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Radarele Sentinel, după ce România a donat un Patriot către Ucraina
Sistemul Patriot promis de România a ajuns în Ucraina la începutul acestei luni, informația fiind confirmată de oficialii MApN pentru Libertatea, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru donație.
În acest moment, nu există un orizont de timp bătut în cuie privind data la care România va primi un sistem Patriot echivalent, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.
Potrivit surselor citate, țara noastră intenționează să înlocuiască sistemul Patriot donat Ucrainei cu altul, într-o configurație similară, utilizând fonduri externe nerambursabile. Totuși, numai recepţia va costa aproximativ 60 de milioane de dolari.
Totuși, la fel ca și la sistemul Patriot, nu se știe nici când vor veni radarele Sentinel în România, nefiind anunțat un orizont de timp.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
NicolaeS • 08.10.2024, 08:58
Romania va plati o parte din suma, adica valoarea reala. Acestea sunt afaceri super profitabile. Achizitionezi ceva dar nu stii cand primesti marfa. Iar dupa ce o primesti o donezi cand hotareste vanzatorul. Dupa aceea mai cumperi o tura dar la pret mai mare. Cine castiga si cine pierde ?
K476 • 08.10.2024, 08:34
Cand o sa avem si noi un iron dome? Avem specialisti, avem industrie de aparare, avem tot ce ne trebuie. Vad ca sunt bani berechet. Sa ii punem la treaba. Poate iese top of the top, sau mai jos, dar importan este sa fie compatibili si mai important sa il avem. Sa nu uitam de gheparzi care erau pe linie moarta subapreciati fiind, dar s-au dovedit capabili in Ucraina.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 08.10.2024, 22:03
K476 • 08.10.2024, 08:34
Cand o sa avem si noi un iron dome? Avem specialisti, avem industrie de aparare, avem tot ce ne trebuie. Vad ca sunt bani berechet. Sa ii punem la treaba. Poate iese top of the top, sau mai jos, dar importan este sa fie compatibili si mai important sa il avem. Sa nu uitam de gheparzi care erau pe linie moarta subapreciati fiind, dar s-au dovedit capabili in Ucraina.
Zi-mi mie care-s specialiștii ăia. Sau îl iei pe nea Tase de la strung, omu' are treij de ani vechime ca maistor la Cugir, se descurcă el şi cu sisteme electronice, radare, contramăsuri etc. Face el bine ca să nu fie rău, şi dacă nu e chiar top of the top, îi dăm o mână de chit şi una de vopsea, nişte cremă de ghete pe roţi ca la TAB-uri şi merge de expoziţie.
BONY • 08.10.2024, 07:58
Cum nu se stie cand vor veni aceste super-radare ? La sfantu' asteapta ...Desteptul promite,iar prostul trage nadejde.