Achiziția este parte a efortului insulei guvernate democratic de a-și consolida capacitățile de război asimetric față de China, mai ales în contextul folosirii cu succes de către Ucraina a acestor dispozitive pe câmpul de luptă.

Ministerul Apărării Naționale (MDN) din Taiwan a remarcat că „vehiculele aeriene fără pilot au devenit o nouă opțiune tactică pentru luptă reală”, adăugând că materialul achiziționat va avea „capacități de recunoaștere și atac imediat „împotriva „amenințărilor” inamice.

„Rămânem hotărâți să apărăm pacea prin forță în mijlocul escaladării agresiunii Chinei”, a transmis Ministerul de Externe al insulei, pe contul oficial X.

Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării de la Washington (DSCA) a detaliat că Taiwanul a solicitat achiziționarea a 291 de drone Altius 600M-V și 720 de rachete Switchblade 300, precum și echipamente legate de aceste dispozitive, în valoare de 360,2 milioane de dolari.

Guvernul SUA a furnizat deja Altius 600 și Switchblade 300 armatei ucrainene.

„Vânzarea propusă servește intereselor naționale, economice și de securitate ale Statelor Unite, sprijinind eforturile continue ale beneficiarului de a-și moderniza forțele armate și de a menține o capacitate defensivă credibilă ”, a menționat DSCA, într-un comunicat.

Această vânzare de echipamente militare americane către Taiwan, a 15-a sub administrarea președintelui american Joe Biden, are loc la două săptămâni după ce Washingtonul a aprobat posibila achiziție de către Taipei de piese de schimb, componente, consumabile și accesorii ale avionului de vânătoare F-16 pentru încă 300 de milioane de dolari.

Taiwan este guvernată autonom, deși China își revendică suveranitatea asupra insulei pe care o consideră o provincie rebelă, pentru a cărei „reunificare” nu a exclus folosirea forței.

Problema taiwaneză este unul dintre principalele puncte de fricțiune dintre Beijing și Washington, întrucât SUA sunt principalul furnizor de arme și ar putea apăra insula în cazul unui conflict.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.