Valoarea declarată a vânzării a fost de un miliard de tenge kazahi, a precizat publicația citată, adică 2,26 milioane de dolari, ceea ce echivalează cu o valoare medie de 19.300 de dolari pentru fiecare avion.
Statele Unite au cumpărat 81 de avioane de război învechite și inutilizabile, potrivit canalului ucrainean de Telegram Insider UA, notează Kyiv Post. Conform Reporter, un site de știri în limba engleză din Rusia, vânzarea s-a făcut prin intermediul unor companii offshore.
Motivul din spatele achiziției americane nu a fost dezvăluit, scriu jurnaliștii ucraineni, dar există posibilitatea utilizării lor în Ucraina, unde sunt folosite avioane similare din epoca sovietică.
Aceste aeronave ar putea servi Kievului ca sursă de piese de schimb sau ar putea fi desfășurate strategic ca momeli pe aerodromuri, mai notează Kyiv Post.
Ce fel de avioane a vândut Kazahstanul
Este vorba despre interceptoare MiG-31, bombardiere de luptă MiG-27, avioane de luptă MiG-29 și bombardiere Su-24.
Mikoyan MiG-31 a fost un interceptor supersonic conceput pentru a apăra spațiul aerian sovietic, potrivit Airforce Technology. Aeronava a jucat un rol critic în timpul Războiului Rece.
Derivat din MiG-23, MiG-27 a fost un avion de atac la sol și a intrat în acțiune în conflicte precum războiul sovietic-afgan. MiG-29 a excelat în lupta aer-aer, a fost exportat pe scară largă și rămâne în serviciu în cadrul unor forțe aeriene.
Iar Su-24 este un bombardier tactic ce rămâne în serviciu în cadrul mai multor forțe aeriene, inclusiv Forțele Aerospațiale ruse și al Forțele Aeriene ucrainene.
Fostă parte a Uniunii Sovietice, Kazahstanul a păstrat legături strânse cu Rusia și, din punct de vedere istoric, a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai acesteia.
Relația dintre cele două țări s-a schimbat după ce Moscova a declanșat invazia în Ucraina. Atunci, Kazahstanul s-a aliniat mai mult cu Occidentul, atrăgând furia unor voci din Rusia.
În martie 2023, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Kazahstanul și a afirmat că SUA sprijină cu tărie „independența sa, integritatea sa teritorială”, a notat AFP.
În acest context, unii dintre propagandiștii ruși au sugerat că Moscova ar trebui să se orienteze către Kazahstan după invazia în Ucraina.
Rusia „trebuie să fie atentă, Kazahstanul este următoarea problemă, deoarece acolo pot începe aceleași procese naziste ca în Ucraina”, a afirmat Vladimir Soloviov, realizator și prezentator la postul TV de stat Russia-1.
Eforturile Kazahstanului de a-și moderniza capacitățile militare coincid cu angajamentul tot mai mare al acestuia față de națiunile occidentale, semnalând o îndepărtare de legăturile istorice cu Moscova, mai precizează Kyiv Post.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta