La prima întâlnire cu omologii săi din țările NATO, Rex Tillerson a afirmat că Washingtonul cheltuieşte o ”parte disproporţionată” cu apărarea, în comparaţie cu cei 27 de parteneri ai săi şi aşteaptă măsuri în acest sens, până la întâlnirea președintelui american Donald Trump cu ceilalți lideri NATO pe 25 mai. Același apel îl lansase și șeful Pentagonului, în luna februarie, tot la Bruxelles.
Liderii NATO s-au angajat în 2014 să oprească tăierile privind bugetele apărării şi să aloce 2% din PIB în decurs de un deceniu, până în 2024. Doar patru state membre europene au atins acest obiectiv – Marea Britanie, Estonia, Grecia și Polonia.
”Scopul nostru ar trebui să fie să convenim în mai, la reuniunea liderilor, ca până la sfârşitul anului toţi aliaţii fie să respecte liniile directoare ale angajamentelor, fie să elaboreze planuri care să enunţe în mod clar cum îşi vor îndeplini angajamentul, prin angajamente anuale”, le-a spus Tillerson miniştrilor de Externe.
”Aliaţii care nu au planuri concrete cu privire la alocarea a 2% din PIB până în 2024 trebuie să le întocmească acum. Aliaţii care au un plan în vederea atingerii liniei directoare de 2% trebuie să-şi accelereze eforturile şi să prezinte rezultate”, a detaliat el.
Tillerson nu a spus însă ce se va întâmpla dacă europenii şi Canada nu reuşesc să-şi îndeplinească angajamentele. În timpul campaniei electorale, Donald Trump a sugerat că ar putea să nu ajute aliaţii care nu-şi acoperă partea, provocând îngrijorarea unor state membre ale NATO care se învecinează cu o Rusie tot mai agresivă precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
Șeful diplomaţiei americane a încercat însă să liniştească aceste îngrijorări.
”Noi înţelegem că o ameninţare la adresa unuia dintre noi este o ameninţare la adresa tuturora şi vom acţiona ca atare. Vom respecta acordurile pe care le-am încheiat cu privire la apărarea aliaţilor noştri”, a dat el asigurări.
SUA este cel mai mare constributor la bugetul NATO, cheltuind aproximativ 3,61 din PIB în 2010, potrivit unei estimări ai Alianței, deși cheltuielile s-au mai mișcorat în ultimii ani. Germania a alocat, anul trecut, 1,19% din PIB pentru apărare. Cu toate acestea, ministrul german al Afacerilor Externe a afirmat că nu este realist ca țara sa să dubleze cheltuieile de la 35 de miliarde de euro anual. El a afirmat că ar depăși astfel suma alocată de Rusia pentru apărare.
Totodată, șapte țări, inclusiv Canada, Italia și Spania, ar trebui să-și dubleze cheltuielile privind apărarea pentru a-și atinge ținta.