Atacul de sâmbătă a fost efectuat la ora locală 3.45 (5.45 în România) de pe USS Carney, o navă de război care a fost deplasată în Marea Roșie și care a anterior a fost folosită pentru a doborî drone folosite de Houthi pentru a ataca nave comerciale. El a fost confirmat de armata americană, care a precizat că au fost folosite rachetele Tomahawk, iar rolul lui a fost de a limita capacitatea Houthi de a ataca navele maritime.

Presa oficială a grupării Houthi a declarat anterior că baza aeriană Al-Dailami din capitala rebelilor din Yemen, Sanaa, a fost lovită.

Atacul a fost mult mai redus în intensitate decât cel din urmă cu o zi, când avioanele, navele și submarinele americane și britanice au lansat rachete împotriva unor ținte din Yemen, drept răspuns la atacarea de către rebeli a navelor din Marea Roșie în ceea ce ei au numit gesturi de sprijin pentru Hamas în războiul contra Israel.

Cinci persoane au fost ucise și șase rănite în ofensiva de joi seară, despre care rebelii Houthi au spus vineri că a vizat 73 de locuri din capitala Sanaa, din jurul orașului-port Hodeidah și din alte trei regiuni.

Atacurile au reprezentant o escaladare majoră a crizei din Orientul Mijlociu declanșată de războiul Israel-Gaza, iar liderii din regiune le-au condamnat, pentru că au intensificat tensiunile într-un climat deja volatil.

Chiar dacă liderii Houthi au jurat răzbunare, președintele american Joe Biden a avertizat vineri că ar putea ordona mai multe lovituri, dacă rebelii nu opresc atacurile lor asupra navelor comerciale și militare pe una dintre căile navigabile cele mai vitale din punct de vedere economic din lume. „Ne vom asigura că răspundem dacă vor continua acest comportament scandalos”, a avertizat Biden.

„Toate interesele americano-britanice au devenit ținte legitime” pentru Houthi în urma atacurilor, a replicat Consiliul Politic Suprem al rebelilor, în timp ce Hussein al-Ezzi, ministrul adjunct de externe al Houthi, a spus că SUA și Marea Britanie trebuie „să se pregătească să plătească un preț mare”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat pentru MSNBC că atacurile aeriene au căutat să vizeze capacitatea Houthi de a stoca, lansa și ghida rachete și drone și a insistat că bombardarea Yemenului nu reprezintă o escaladare a conflictului din regiune.

„Nu căutăm un conflict cu Iranul. Nu căutăm să escaladăm și nu există niciun motiv ca aceasta să escaladeze dincolo de ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile”, a spus el și a cerut Iranului să înceteze sprijinirea rebelilor prin aprovizionarea cu rachetele și dronele folosite în Marea Roșie.

Secretarul apărării britanic, Grant Shapps, a mai spus că Iranul ar putea detensiona situația. „Trebuie să-i luați pe rebelii Houthi, pe alții care acționează ca împuterniciți pentru voi, Hezbollah-ul libanez sunt exemple evidente și unii în Irak și Siria, trebuie să cereți acestor organizații diferite să înceteze și să renunțe, pentru că lumea rămâne fără răbdare”, a cerut el Iranului.

Experții au avertizat, totuși, că bombardamentele puterilor occidentale, deși se află la limita maximă a intervalului așteptat, este puțin probabil să-i descurajeze pe Houthi să încerce o formă de răzbunare, riscând, la rândul său, noi atacuri aeriene împotriva uneia dintre cele mai sărace țări din lume.

 
 

Urmărește-ne pe Google News