Incidentul a avut loc la finalul anului trecut, însă abia acum a ieșit la iveală. Astfel, cel puțin cinci diplomați americani și soțiilor lor și-au pierdut temporar auzul, după ce ar fi fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor, care sunt gestionate sau deținute de Guvernul cubanez.

Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop.

Departamentul american de Stat nu a confirmat pierderea auzului de către angajaţii săi din Cuba, dar a admis că aceştia au suferit „o serie de simptome fizice”. De partea cealaltă, guvernul de la Havana a afirmat, într-un comunicat, că „nu a permis niciodată şi nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acţiuni împotriva diplomaților sau familiile lor, fără excepţie”.

Comunicatul, publicat de Ministerul cubanez de Externe, afirmă că autorităţile au fost informate de incidente pe 17 februarie şi au lansat o „anchetă exhaustivă, cu prioritate sporită, urgentă” şi că au sporit măsurile de securitate în jurul Ambasadei SUA şi a reşedintelor diplomatice americane. Totodată, Havana a catalogat decizia SUA de a expulza doi diplomaţi cubanezi drept „nejustificată şi fără nicio bază”, se arată în document.

SUA au expulzat în luna mai doi diplomați cubanezi de la Ambasada de la Washington, în timp ce FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul.


Citește și: Ce trebuie știut despre Guam, teritoriul american amenințat de Coreea de Nord


 
 

Urmărește-ne pe Google News