Julian Assange a fost acuzat că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate, scrie BBC News.

Fondatorul Wikileaks, aflat în prezent în detenție în Londra, este acuzat de ”complot” împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente.

Potrivit noilor acuzații, Assange este suspectat că l-a ”ajutat” şi ”incitat” pe Manning ”să obţină informaţii confidenţiale, ştiind că acestea puteau fi folosite în detrimentul Statelor Unite şi în avantajul unei ţări străine”.

Pentru fiecare din cele 17 capete de acuzare, australianul în vârstă de 47 de ani riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de detenţie.

”E o nebunie. Este sfârşitul jurnalismului pe subiecte de securitate naţională şi al primului amendament” al Constituţiei, care garantează libertatea de exprimare, a reacţionat WikiLeaks pe Twitter.

Și Reporteri fără Frontiere a reacționat la scriind că inculparea lui Assange ”constituie o ameninţare directă pentru libertatea presei şi jurnalismul de investigaţii”.

În replică, oficialii americani au transmis că ”Departamentul ia în serios rolul jurnaliştilor în democraţia noastră, dar Julian Assange nu este jurnalist. Niciun jurnalist responsabil nu ar publica cu bună ştiinţă numele unor surse confidenţiale din zone de război, ştiind că aceasta le-ar expune celui mai mare pericol”.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost condamnat în Marea Britaanie la aproape un an de pușcărie pentru că a încălcat termenii eliberării pe cauțiune. În 2012, când trebuia să răspundă acuzațiilor de abuz sexual, el s-a refugiat în interiorul ambasadei statului Ecuador din Londra. A stat șapte ani acolo, dar a ajuns pe mâna autorităților britanice pe 11 aprilie, după ce șeful statului sud-american i-a retras azilul.

Pe numele lui Julian Assange mai este o cerere de extrădare din SUA pentru că, în 2010, ar fi facilitat accesul la documente secrete ale guvernului american. Conform legii din Marea Britanie, SUA trebuie să trimită cererea de extrădare în termen de 65 de zile de la arestare, termenul limită fiind  15 iunie.

Julian Assange (47 de ani) a fost arestat pe 11 aprilie, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada din Londra a țării sale.


Citește și: Referendum 2019 pentru justiție. Unde poți vota și care sunt procedurile pentru votul din 26 mai


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News