Trupele americane din Irak și Siria au fost atacate de aproximativ 150 de ori de militanții susținuți de Iran de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie, ceea ce a pus presiune asupra președintelui Joe Biden pentru a răspunde militar, în ciuda sensibilităților politice de la Bagdad.
Sâmbătă, patru membri ai personalului american au suferit leziuni cerebrale traumatice după ce baza aeriană Ain al-Asad din Irak a fost lovită de mai multe rachete balistice trase de militanții susținuți de Iran din interiorul Irakului. SUA au replicat marți ca urmare a acestui atac.
„Forțele militare americane au efectuat lovituri necesare și proporționale asupra a trei facilități folosite de grupul de miliție Kataib Hezbollah susținută de Iran și de alte grupări afiliate Iranului în Irak”, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.
„Aceste lovituri de precizie sunt un răspuns direct la o serie de atacuri în creștere efectuate împotriva personalului american și a coaliției occidentale din Irak și Siria de către milițiile sponsorizate de Iran”, a adăugat Austin.
Comandamentul Central al SUA, care conduce operațiunile în Orientul Mijlociu, a declarat că atacurile au vizat „cartierul general, depozitele și zonele de antrenament unde sunt stocate rachete” și drone ale Kataib Hezbollah. În Irak, o sursă medicală și o sursă din interiorul miliției au declarat că loviturile americane au ucis cel puțin doi militanți și că alte patru persoane au fost rănite.
Purtătorul de cuvânt al miliției Kataib Hezbollah, Jaafar al-Husseini, a declarat într-o postare pe X că gruparea va continua să vizeze „bazele inamice” până la sfârșitul asediului Israelului în Gaza și a acuzat SUA că sprijină campania Israelului.
Atacurile împotriva Statelor Unite sunt văzute ca o răzbunare pentru sprijinul acordat Israelului în războiul său împotriva grupării militante palestiniene Hamas, susținută de asemenea de Iran. Războiul din Gaza s-a extins, forțele americane lovind ținte Houthi care au lansat atacuri asupra navelor din Marea Roșie.
SUA au 900 de militari în Siria și 2.500 în Irak, care acționează pentru consilierea și ajutarea forțele locale pentru a preveni o reapariție a grupării teroriste Statului Islamic, care în 2014 a ocupat o mare parte din ambele țări, înainte de a fi înfrântă.
Biroul premierului irakian Mohammed Shia al-Sudani a anunțat că dorește o plecare rapidă forțelor americane în urma unei lovituri cu drone americane la Bagdad, la începutul acestei luni. Pentagonul a spus că lovitura a ucis un lider de miliție responsabil pentru recentele atacuri asupra personalului american.
Sudani are un control limitat asupra unor facțiuni susținute de Iran, de al căror sprijin a avut nevoie pentru a câștiga puterea în urmă cu un an și care acum formează un bloc puternic în coaliția sa de guvernare.
Pentagonul a declarat că nu a fost notificat oficial cu privire la niciun plan de a pune capăt prezenței trupelor americane și a subliniat că trupele sale sunt dislocate în Irak la invitația guvernului de la Bagdad.