Cuprins:
Statele privilegiate de noile reguli AI ale Statelor Unite
Astfel, 17 țări ale Uniunii Europene ar avea acces limitat la microcipurile necesare pentru antrenarea modelelor de IA, în timp ce 10 state nu ar avea restricții. Printre acesta se găsesc țări precum Polonia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Turcia, Cehia, Slovacia, Slovenia, dar și România.
„Reprezentăm o oportunitate economică pentru SUA, nu un risc de securitate”, au declarat într-un comunicat comun comisarul european pentru tehnologie și securitate, Henna Virkkunen, și șeful comerțului, Maroš Šefčovič. Acest apel vine ca o încercare de a păstra unitatea UE în acest domeniu.
Dependența UE de cipurile IA
Capacitatea SUA de a alege câștigătorii și perdanții provine din dependența puternică a UE de cipurile IA produse de companii americane, precum Nvidia, lider mondial în proiectarea de cipuri. Aceste componente minuscule alimentează boom-ul chatbot-urilor IA precum ChatGPT și alte tehnologii IA de ultimă generație.
„Este un alt semnal de alarmă dat Europei. Unele țări europene nu se mai pot baza pe SUA”, a declarat Philippe Notton, CEO-ul Sipearl, o companie franceză de proiectare a cipurilor IA.
Reacția SUA și impactul asupra UE
Administrația președintelui Joe Biden a intensificat eforturile de a bloca accesul Chinei la aceste cipuri IA.
„Este esențial să nu externalizăm această tehnologie critică și ca IA mondială să funcționeze pe infrastructura americană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
SUA a introdus un sistem pe niveluri care oferă unui grup de 18 țări din întreaga lume acces nelimitat la cipurile IA americane, în timp ce altele au un număr limitat de cipuri pe care le pot cumpăra. Surprinzător, guvernul SUA nu a tratat UE ca un tot unitar.
„Este specific fiecărei țări și nu este: Europa înăuntru sau afară”, a mai explicat Notton.
O linie de demarcație în UE
În consecință, o linie de demarcație traversează UE: țările din Europa de Vest, în general, nu se confruntă cu restricții, în timp ce majoritatea țărilor din Europa de Est au acum limite în ceea ce privește numărul de cipuri pe care le pot achiziționa.
Franța, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda, țările nordice (Suedia, Finlanda și Danemarca), Spania și Italia nu au motive de îngrijorare. Polonia, care tocmai a promis să investească masiv în dezvoltarea IA, ar putea fi cea mai afectată, alături de România, care se află pe lista cu țări restricționate.
Această decizie ar putea crea probleme și pentru Grecia și Luxemburg, fiecare fiind aleasă de Comisia Europeană pentru a instala un supercomputer optimizat pentru IA, pe care startup-urile și cercetătorii să-și poată antrena modelele de ultimă generație.
Reacția UE și perspectivele viitoare
Oficialii de top ai UE au îndemnat SUA să mențină exporturile nelimitate pentru țările afectate.
„Ne-am împărtășit deja îngrijorările cu actuala administrație americană și așteptăm să colaborăm constructiv cu viitoarea administrație americană”, au declarat Virkkunen și Šefčovič.
Indiferent de rezultat, UE ar trebui să vadă această mișcare ca un semnal de avertizare și o motivație pentru a-și dezvolta propria industrie de cipuri IA.
În mandatul anterior, Comisia a lansat un program emblematic de fabricare a cipurilor, Legea Cipurilor, dar Notton a argumentat că mișcarea SUA a arătat că acesta necesită o actualizare.
„Este prea lent; nu e suficient de mare în ceea ce privește banii”, a declarat el.
Giganții tech critică măsurile administrației Biden
Giganții tehnologici Nvidia și Oracle, precum și un grup influent din industria semiconductorilor, au criticat dur cele mai noi restricții, relatează CNN. Aceștia acuză administrația Biden de exces birocratic și susțin că măsurile vor dăuna competitivității SUA.
„Progresul global este acum în pericol. Administrația Biden caută acum să restricționeze accesul la aplicații de calcul mainstream cu regula sa fără precedent și greșit orientată privind Difuzarea IA, care amenință să deraieze inovația și creșterea economică la nivel mondial”, a scris pe blogul său Ned Finkle, vicepreședintele Nvidia pentru afaceri guvernamentale.
„Deși este prezentată ca o măsură anti-China, aceste reguli nu fac nimic pentru a spori securitatea SUA. Practic, consacră legea consecințelor intenționate și va costa SUA poziția de lider în tehnologia critică”, a mai adăugat Ken Glueck, vicepreședinte executiv Oracle.
Săptămâna trecută, Semiconductor Industry Association cu sediul la Washington a declarat: „Suntem profund îngrijorați de amploarea și complexitatea fără precedent a acestei potențiale reglementări, care a fost elaborată fără contribuția industriei și ar putea submina semnificativ poziția de lider și competitivitatea SUA în tehnologia semiconductorilor și sistemele avansate de IA”.