SUA și NATO au trimis miercuri răspunsurile lor scrise la revendicările Moscovei, respingând principalele revendicări ale Rusiei, dar oferind o cale spre dialog, așa cum a explicat secretarul american de Stat Antony Blinken.
Potrivit Wall Street Journal, citat de Radio Europa Liberă, scrisoarea transmisă Ministerului rus de Externe propune în special ca Moscova să primească dreptul de a inspecta bazele militare americane din Polonia și România, care adăpostesc elemente ale „scutului” menit să intercepteze rachete balistice.
Baza de la Deveselu adăpostește scutul antirachetă, devenit operațional în 2016, despre care SUA și NATO insistă că are un rol defensiv. Moscova s-a plâns în mai multe rânduri că sistemul ar putea fi folosit pentru a lansa rachete spre teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o.
Propunerea SUA solicită acțiuni reciproce din partea Rusiei. Oficialii polonezi au declarat de altfel că guvernul este gata să permită astfel de inspecții, atâta vreme cât Rusia permite la rândul ei ca activitățile militare din enclava Kaliningrad să fie inspectate.
În scrisoarea trimisă, SUA au respins ferm una dintre principalele revendicări ale Rusiei, aceea ca NATO să își înceteze extinderea spre est, în special spre Ucraina și Georgia. SUA au arătat clar că sunt determinate să apere suveranitatea și integritatea teritorială a UCrainei și dreptul statelor de a-și alege propriile alianțe, a spus miercuri Blinken.
În schimb, a adăugat el, Washingtonul a propus relansarea negocierilor formale pe tema controlului armamentului, în special pe tema armelor strategice și a celor nucleare staționate în Europa.
Răspunsul trimis Rusiei a propus și posibilitatea unor măsuri de transparentizare reciprocă, în privința pozițiilor militare și a manevrelor militare efectuate în Europa.
Primul răspuns al Moscovei
„Răspunsul SUA permite debutul unei conversații serioase, dar pe probleme minore”, a spus ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, joi, potrivit ziarului Kommersant, în prima reacție la scrisoarea Washingtonului.
El a subliniat că nu a existat un răspuns la revendicarea principală a Rusiei.
Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997, inclusiv în România și Bulgaria.
Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere.
Miercuri, într-o discuție cu parlamentarii de la Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus că după primirea răspunsurilor, el și ceilalți oficiali îl vor consilia pe președintele Vladimir Putin pe tema următorilor pași.
„Dacă Vestul își continuă parcursul agresiv, Moscova va lua măsurile necesare de ripostă”, a spus Lavrov. El a indicat totodată că Rusia nu va aștepta la nesfârșit. „Nu vom permite ca propunerile noastre să fie înecate în discuții fără sfârșit”, a completat șeful diplomației de la Moscova.
În același timp, Lavrov a ironizat temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, spunând că „colegii din Vest au intrat într-o frenezie militaristă” și că chiar „elita ucraineană este un pic speriată de temerile Occidentului”.