Măsurile de ștergere a software-ului au fost luate după intercepterea dronei de cele două avioane rusești de vânătoare Su-27. Avioanele rusești au aruncat combustibil în fața dronei de supraveghere americane, în primele ore ale dimineții de marți, iar apoi una dintre aeronavele rusești s-a ciocnit cu drona, avariindu-i elicea și forțând SUA să o doboare în Marea Neagră, potrivit oficialilor americani.
Miercuri, 15 martie, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Kremlin, a declarat că Rusia va încerca să recupereze epava dronei. Patrușev a fost anterior șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB – succesorul KGB-ului din Uniunea Sovietică).
„Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar că trebuie să se facă acest lucru. Și cu siguranță vom depune eforturi pentru asta. Sper, bineînțeles, cu succes”, a spus miercuri Patrușev, pentru canalul de televiziune de stat Rossiya-1.
Potrivit unui oficial al Marinei Militare americane, SUA nu au nicio navă în Marea Neagră, ceea ce ar face ca orice încercare de recuperare a dronei de către forțele americane să fie extrem de dificilă și să necesite mult timp.
Marți, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică din cadrul Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA au luat măsuri pentru a proteja „bunurile” asociate cu drona.
„Fără a intra prea mult în detalii, ceea ce pot spune este că am luat măsuri pentru a ne proteja bunurile de pe acea dronă anume. Și este proprietatea Statelor Unite. Evident, nu vrem să vedem pe nimeni care să pună mâna pe ea în afară de noi”, a afirmat Kirby. Miercuri, acesta a precizat că e posibil ca drona să nu mai fie recuperată vreodată.
Întâlnirea dintre drona americană de supraveghere și avioanele rusești de luptă a avut loc la aproximativ 45 de mile (72 de kilometri) sud-vest de peninsula Crimeea, a declarat un oficial american. Drona a aterizat la aproximativ 70 de mile (112 kilometri) sud-vest de Crimeea după ce a planat departe de teritoriul anexat de ruși încă din 2014, a precizat oficialul.
Generalul Milley: Drona doborâtă „nu mai are” nicio valoare din punctul de vedere al informațiilor secrete
În contextul în care SUA încearcă să recupereze rămășițele dronei MQ-9 Reaper doborâte, șeful Statului Major Interarme al armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că aparatul „nu mai are” valoare din punctul de vedere al informațiilor secrete.
„A fost probabil ruptă, probabil că nu prea mai are ce să fie recuperat, sincer”, a declarat Milley, într-o conferință de presă. „În ceea ce privește pierderea unor informații sensibile etc., în mod normal am lua – și am luat – măsuri de protecție. Așa că suntem destul de încrezători că tot ceea ce a fost de valoare (pe dronă, n.r.) nu mai este de valoare”, a adăugat șeful armatei SUA.
Milley a precizat că SUA știu unde a aterizat drona în Marea Neagră și că aceasta se află probabil la patru sau cinci mii de metri sub suprafața apei, ceea ce ar face ca operațiunile de recuperare să fie „foarte dificile” pentru oricine. El a confirmat că SUA nu au nicio navă de suprafață în Marea Neagră în acest moment, dar că „vom elabora opțiuni”.
„Nu avem nicio navă acolo, dar avem o mulțime de aliați și prieteni în zonă”, a adăugat el. „Vom lucra la operațiunile de recuperare, drona este proprietatea SUA, și lăsăm lucrurile așa în acest moment”, a menționat generalul Milley.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 16.03.2023, 06:33
Atunci nu i problema ca rusii recupereaza droba, o studiaza si apoi o da si la chinezi, iranieni... Hahaha, YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA