Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atât de oficialii americani, cât și de aliații occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. În prezent, acesta este investigat de alte națiuni europene.

Evaluarea serviciilor de informații a fost dezvăluită pentru prima dată de The Washington Post, care a obținut documentul dintr-un set de documente clasificate care ar fi fost scurse pe platforma de socializare Discord de către Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene.

CNN nu a văzut documentul, dar cei trei oficiali au confirmat că SUA au fost informate despre planurile ucrainene.

Potrivit Washington Post, serviciile de informații au citat o sursă din Ucraina care a declarat că aliații occidentali „au avut o bază pentru a suspecta Kievul de sabotaj”, de aproape un an.

Serviciile de informații au spus că cei care ar fi putut fi responsabili raportau direct comandantului suprem al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, „care a fost pus la conducere pentru ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu știe despre operațiune”, a relatat Post.

Dar serviciile de informații au mai spus că operațiunea militară a Ucrainei a fost „pusă în așteptare”.

CNN a contactat guvernul ucrainean pentru comentarii.

Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, John Kirby, a refuzat să abordeze direct această știre marți.

„Cred că știți că există trei țări care desfășoară o anchetă privind sabotajul Nord Stream – și noi l-am numit sabotaj în acest moment – Germania, Suedia și Danemarca. Aceste investigații sunt în curs de desfășurare și, din nou, ultimul lucru pe care vom dori să îl facem de pe acest podium este să devansăm aceste investigații”, a declarat Kirby.

Vestea vine la mai puțin de un an după ce au fost descoperite scurgeri cauzate de explozii subacvatice în conductele Nord Stream 1 și 2, care transportă gaz din Rusia în Uniunea Europeană și care trec pe sub Marea Baltică.

Conductele au fost controversate înainte de începerea războiului din Ucraina, alimentând îngrijorările legate de dependența europeană de gazul rusesc.

Niciuna dintre conducte nu transporta în mod activ gaze către Europa în momentul scurgerilor, deși acestea încă mai conțineau gaze sub presiune.

 
 

Urmărește-ne pe Google News