În Japonia, normele de export interzic companiilor să vândă arme letale în străinătate, cum sunt obuzele pe care Ucraina le trage zilnic asupra unităților rusești pe frontul din sud-estul țării.

Totuși, potrivit surselor Reuters, cele două țări au găsit o soluție pentru a permite vânzarea de explozibili pe fondul penuriei mondiale de muniții.

„Există o modalitate prin care Statele Unite pot cumpăra explozibili din Japonia”, a declarat pentru agenția de presă, sub rezerva anonimatului, una dintre persoanele care cunoaște discuțiile purtate de cele două țări.

Concret, restricțiile de export pentru produsele sau echipamentele cu dublă utilizare vândute în scop comercial sunt mai puțin stricte decât pentru articolele cu scop pur militar. Astfel, autoritățile nipone i-au transmis guvernului SUA că vor permite vânzarea de TNT industrial, pentru că explozibilul nu este un produs cu utilizare exclusiv militară, a precizat cealaltă sursă citată de Reuters.

Ministerul japonez al Comerțului, Industriei și Economiei a refuzat să spună dacă vreo companie japoneză l-a contactat în legătură cu exportul de TNT, precizează agenția de presă, adăugând că nici Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns direct la întrebările adresate de Reuters cu privire la posibila intenție a SUA de a cumpăra TNT din Japonia.

Washingtonul a precizat însă că lucrează cu aliații și partenerii „pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie” pentru a se apăra, iar Japonia „a dat dovadă de leadership în susținerea apărării Ucrainei”.

Premierul japonez Fumio Kishida dorește să ajute Ucraina pentru că administrația sa se teme că o victorie a Rusiei ar încuraja China să atace Taiwanul și ar implica țara sa într-un război regional, subliniază Reuters.

De altfel, prim-ministrul nipon a afirmat anul trecut că Ucraina ar putea fi „Asia de Est de mâine”, iar administrația sa a anunțat atunci cea mai mare consolidare militară a Japoniei de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Până acum, Japonia s-a limitat la a trimite Ucrainei veste antiglonț, căști și rații alimentare, iar după recenta vizită a președintelui Volodimir Zelenski la Hiroshima, premierul Kishida a fost de acord să doneze Kievului jeep-uri și camioane.

„Faptul că Japonia a decis să dea camioane Ucrainei arată că lucrurile se schimbă. Cu toate acestea, nu pare să existe încă un consens politic în jurul problemei trimiterii de ajutor letal”, a declarat Tsuneo Watanabe, cercetător senior la Fundația Sasakawa pentru Pace.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News