În cadrul unui briefing de presă, Miller a spus că Israelul are o oportunitate în acest moment, deoarece țările din regiune sunt pregătite să ofere garanții de securitate Israelului.

„Dar nu există nicio modalitate de a le rezolva provocările pe termen lung pentru a asigura o securitate durabilă și nu există nicio modalitate de a rezolva provocările pe termen scurt de a reconstrui Gaza și de a stabili guvernarea în Gaza și de a asigura securitatea pentru Gaza fără înființarea unui stat palestinian”, a insistat reprezentantul diplomației americane.

Afirmațiile au fost făcute joi, 18 ianuarie, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, într-o conferință de presă, că a transmis Washingtonului că se opune oricărei forme de stat palestinian care nu garantează securitatea Israelului.

„Precizez că în orice aranjament în viitorul apropiat, cu un acord sau fără acord, Israelul trebuie să aibă controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiție necesară. Aceasta intră în coliziune cu principiul suveranității, dar ce putem face?”, a declarat Netanyahu, la Tel Aviv.

El a adăugat că lipsa unui stat palestinian nu a stat în calea acordurilor de normalizare încheiate cu statele arabe în urmă cu câțiva ani și că încă intenționează să implice mai multe țări în aceste înțelegeri.

Israelul și cel mai mare susținător al său, Statele Unite, par să fie în prezent în dezacord, Netanyahu și guvernul său de coaliție, de dreapta, respingând în mare măsură înființarea unui stat palestinian, deși Washingtonul susține că soluția celor două state este singura modalitate fezabilă de a aduce o pace durabilă în regiune.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat săptămâna trecută în cel de-al patrulea său turneu în Orientul Mijlociu după asaltul din 7 octombrie al Hamas, a prezentat Israelului un acord conform căruia vecinii săi predominant musulmani vor ajuta la reabilitarea Fâșiei Gaza după război și vor continua integrarea economică cu Israelul, dar numai dacă Tel Avivul se angajează să permită în cele din urmă crearea unui stat palestinian independent.

Negocierile cu privire la un stat palestinian pe teritoriul ocupat în prezent de Israel, purtate cu sprijinul SUA, au eșuat în urmă cu aproape un deceniu.

Cel mai recent episod al ostilităților în conflictul israeliano-palestinian, vechi de zeci de ani, a început când militanții Hamas au luat cu asalt sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 240 de ostatici. Israelul afirmă că peste 130 de oameni sunt încă în captivitate, în enclava palestiniană.

Israelul a răspuns la asaltul Hamas cu un asediu, bombardamente și o invazie terestră în Gaza, care au devastat micul teritoriu de coastă și au ucis peste 24.000 de oameni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

În ciuda dezacordurilor, sprijinul SUA pentru aliatul de lungă durată Israel „rămâne de fier”, a precizat Miller.

„Nu este vorba despre faptul că Statele Unite îi presează (pe israelieni, n.r.) să facă ceva. Este vorba despre faptul că Statele Unite le prezintă oportunitatea pe care o au”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Foto: Profimedia Images

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News