Cuprins:
De ce poziția SUA este importantă
Comentariile miniștrilor israelieni au părut să sublinieze temerile unei mari părți a lumii arabe că Israelul dorește să-i alunge pe palestinieni de pe teritoriile pe care doresc să construiască un viitor stat, ceea ce va repeta deposedarea în masă a palestinienilor de pământurile lor – episod petrecut atunci când Israelul a fost creat, în anul 1948.
Duminică, ministrul de finanțe Bezazel Smotrich, una dintre cele mai importante figuri din coaliția de dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut ca locuitorii palestinieni din Gaza să părăsească enclava asediată.
De asemenea, ministrul israelian al securității naționale, Ben-Gvir, a declarat că războiul din Gaza reprezintă o „oportunitate de a ne concentra pe încurajarea migrației locuitorilor din Gaza“.
Departamentul de Stat: „Fâșia Gaza este pământ palestinian și va rămâne pământ palestinian“
„Această retorică este inflamatorie și iresponsabilă. Guvernul Israelului, inclusiv premierul, ne-a spus în mod repetat și constant că astfel de declarații nu reflectă politica guvernului israelian”, a afirmat Departamentul de Stat marți, 2 ianuarie, într-un comunicat de presă, precizând că astfel de declarații ar trebui „să înceteze imediat”.
„Am fost clari, consecvenți și fără echivoc că Fâșia Gaza este pământ palestinian și va rămâne pământ palestinian, fără ca Hamas să mai aibă controlul asupra viitorului său și fără grupări teroriste capabile să amenințe Israelul”, a mai transmis Departamentul de Stat.
Context
Formațiunea de extremă-dreapta al lui Smotrich, Partidul Sionismului Religios, atrage sprijinul comunității de coloniști israelieni și l-a ajutat pe Netanyahu să obțină majoritatea de care avea nevoie pentru a deveni prim-ministru pentru a șasea oară, în urmă cu un an.
Afirmațiile anterioare ale lui Ben-Gvir l-au iritat până și pe președintele american Joe Biden, care a declarat în decembrie că ministrul israelian și aliații săi vor să obțină „răzbunare” împotriva tuturor palestinienilor.
Sângerosul asalt din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului a făcut 1.200 de morți, potrivit unui bilanț israelian.
Atacurile și bombardamentele ulterioare, neîncetate, ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 22.300 de persoane, în majoritate femei și copii, potrivit celui mai recent bilanț al ministerului local al sănătății.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas