Experții și organizațiile care cer un acces echitabil global la tratament, în contextul epidemiei COVID-19, sunt îngrijorați de acțiunea unilaterală a SUA în privința achiziției medicamentului Remdesivir, scrie The Guardian.
Remdesivir, produs inițial pentru tratarea malariei, s-a dovedit folositor în tratarea COVID-19, reducând timpul de recuperare a bolnavilor. Antiviralul, primul medicament avizat în SUA pentru tratarea COVID, este produs de compania Gilead.
Primele 140.000 de doze, livrate de Gilead în întreaga lume, sau chiar donate de SUA, au fost deja folosite, în mare parte. Acum, administrația Trump a cumpărat mai mult de 500.000 de noi doze, reprezentând întreaga producție a Gilead pentru luna iulie și 90% din producția pe lunile august și septembrie.
Au căpătat acces la cea mai mare parte a rezervei, așa că nu a mai rămas nimic pentru Europa.
Doctorul Andrew Hill, cercetător la Universitatea Liverpool:
Administrația Trump a salutat acordul încheiat cu Gilead ca pe o victorie.
”Președintele Trump a încheiat un acord fantastic pentru a asigura că americanii au acces la primul tratament autorizat pentru COVID-19”, a declarat secretarul pentru Sănătate Alex Azar.
”În măsura în care acest lucru este posibil, vrem să ne asigurăm că toți pacienții americani care au nevoie de Remdesivir îl vor primi. Administrația Trump face tot ce este posibil pentru a afla cât mai mult despre tratamentele care ar putea salva vieți în cazul COVID-19 și pentru a asigura aceste opțiuni cetățenilor americani”, a mai spus oficialul.
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID în SUA
Medicamentul este produs sub patent de Gilead, ceea ce înseamnă că nicio altă companie nu îl poate fabrica. Costul tratamentului este de 3.200 de dolari pentru șase doze, potrivit unei declarații a guvernului american.
Acordul a fost anunțat într-un moment în care a devenit clar că epidemia scapă de sub control în SUA.
”Mergem în direcția greșită”, a admis, marți, Anthony Fauci, primul expert al țării în sănătate publică, într-o depoziție în fața Senatului.
”Nu aș fi surprins dacă vom ajunge la 100.000 de cazuri pe zi, în condițiile în care epidemia nu descrește”, a spus Fauci.
Oficialul nu a putut estima un bilanț al deceselor, dar a avertizat că acesta va fi unul ”foarte neliniștitor”.
SUA au confirmat deja peste 2,5 milioane de cazuri COVID, iar numărul lor a început să crească îngrijorător în ultimele săptămâni, pe măsură ce toate statele au ridicat restricțiile.
Acum, unele state, printre care Arizona, Texas, Florida sau California au fost nevoită să reimpună unele restricții.
”America first”
Dar achiziția întregii rezerve de Remdesivir nu este numai o reacție la pericolul epidemiei, ci și o caracteristică a atitudinii ”America first” – ”America în primul rând”, a actualei administrații, scrie The Guardian.
În luna mai, spre exemplu, compania farmaceutică Sanofi a avertizat că SUA vor avea acces preferențial la producția sa de vaccin anti-COVID, în cazul în care acesta funcționează.
Sub presiunea guvernului francez, șefii companiei și-au nuanțat mai apoi declarațiile.
Iar premierul canadian Justin Trudeau a avertizat că practica SUA de a supralicita, pentru a căpăta acces preferențial la medicamente sau echipamente medicale, în dauna partenerilor internaționali, ar putea avea consecințe negative.
Doctorul Hill, cercetător la Universitatea Liverpool, a evidențiat și el efectul negativ al lipsei unui mecanism care să asigure accesul echitabil la tratament.
Acesta este primul medicament important aprobat și unde este mecanismul de acces? Încă o dată, suntem la coadă. Imaginați-vă că ar fi vorba despre un vaccin. Am avea o adevărată furtună. Dar poate că acesta este doar un semn al lucrurilor pe care le vom vedea în viitor.
Doctorul Andrew Hill, cercetător la Universitatea Liverpool:
Îngrijorarea experților cu privire la disponibilitatea unui eventual vaccin este validă.
Chiar dacă un astfel de vaccin eficient va fi obținut, creșterea producției pentru asigurarea cererii va fi o provocare uriașă, au avertizat oficialii din industrie și experți în domeniu precum Bill Gates.
Într-o scrisoare deschisă trimisă în luna mai, trei lideri africani și peste 140 de lideri globali, inclusiv 50 de foști șefi de stat, au cerut ca un eventual vaccin să nu fie protejat de un patent, să fie produs la scară largă și să fie disponibil gratis oamenilor din întreaga lume.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!