Blinken și-a încheiat turneul-fulger în regiune, după ce a avut întâlniri în Iordania, Israel, Cisiordania şi Irak, înainte de a se deplasa la Ankara.

„Am făcut progrese mari în ultimele zile pentru a creşte ajutorul în Gaza”, le-a spus reporterilor secretarul american de stat, după o discuţie tete-a-tete de două ore şi jumătate cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, afirmând că o „pauză (în lupte) ar putea ajuta de asemenea la aceasta”.

„Lucrăm foarte energic pentru a ajunge la mai mult ajutor umanitar în Gaza şi avem mijloace foarte concrete pentru a obţine asta. Şi cred că veţi vedea în zilele următoare că ajutorul poate fi extins într-un mod semnificativ”, a adăugat Blinken.

Washingtonul, a afirmat Blinken, a cerut totodată Israelului „minimizarea pierderilor civile”.

„I-am implicat pe israelieni în ceea ce privește măsurile pe care le pot lua pentru a minimiza victimele civile”, a spus el.

SUA insistă pentru „pauzele” în lupte, respingând ideea armistițiului

Primul aliat politic şi militar al Israelului, SUA se opun unei încetări a focului în Fâşia Gaza, preferând varianta „pauzelor“ pentru transportarea ajutorului umanitar civililor prinşi în Fâşia Gaza.

În acest sens, Blinken a spus că o „pauză umanitară” în război ar fi benefică şi pentru ostaticii luaţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în asaltul său asupra Israelului de luna trecută, deşi a subliniat că nu poate detalia acest aspect.

Conform secretarului american de stat, situația ostaticilor a complicat lucrurile. „Un aspect critic, totuși, este acela de a vedea progrese în privința ostaticilor – acesta este un lucru asupra căruia ne concentrăm intens, dar credem, de asemenea, că o pauză ar putea contribui” în acest sens, a spus el.

Blinken consideră un „succes” faptul că războiul „nu s-a extins în regiune”

De asemenea, el a precizat că SUA se uită și la „ziua de după” – asigurându-se că există o „cale mai bună” pentru regiune după ce războiul se va încheia, dar nu a oferit detalii nici despre această chestiune.

Blinken, care a făcut aceste declaraţii pe aeroportul din Ankara, înainte de a pleca spre Tokyo, a calificat drept un „succes” faptul că până acum conflictul „nu s-a extins în regiune”.

Fâşia Gaza este bombardată fără încetare de Israel, care a declarat că doreşte „distrugerea” Hamas după atacul sângeros din 7 octombrie comis de combatanţi ai grupării islamiste în comunităţile din sudul Israelului, soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, în majoritate civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Pe de altă parte, gruparea Hamas susţine că circa 10.000 de persoane au fost ucise de atunci în Fâşia Gaza în urma bombardamentelor israeliene.

Turcia vrea încetarea „imediată” a focului în Gaza

La rândul său, ministrul turc de externe Hakan Fidan a cerut luni secretarului de stat american o încetare a focului „imediată” şi „completă” în Fâşia Gaza, a indicat o sursă diplomatică turcă, citată de AFP.

În cursul întrevederii avute luni la Ankara, Fidan a „subliniat pe lângă omologul său american că este necesar de a împiedica Israelul să ia la ţintă civili şi să strămute oamenii din Gaza şi că trebuie imediat decretată o încetare completă a focului”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, această sursă diplomatică turcă.

Blinken s-a întreţinut preţ de câteva minute cu presa locală pe aeroportul din Ankara după încheierea scurtei sale vizite în Turcia, întrucât la capătul discuţiilor sale cu ministrul turc de externe nu a fost organizată vreo conferinţă de presă comună sau emisă vreo declaraţie comună.

De remarcat este și faptul că Blinken nu a fost primit de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara a preferat să meargă luni în nord-estul îndepărtat al Turciei, într-o aparentă respingere a celui mai important diplomat al Washingtonului.

Turneul internațional al lui Blinken, care a început săptămâna trecută în Israel, se va încheia vineri în India.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

 
 

Urmărește-ne pe Google News