Cu excepția informațiilor despre vremea severă de peste ocean, în ultimele săptămâni nu au existat multe probeme făcute de viscol sau ninsori. Specialiștii au observat chiar un contrast puternic între Asia și America de Nord față de Europa.
Un vortex polar mai puternic decât în mod normal s-a apărut în Siberia la începutul lunii decembrie, aducând temperaturi sub -60 °C în localitatea Oymjakon. La scurt timp după aceea, s-a deplasat spre America de Nord și a declanșat furtuna majoră Elliot în Canada și Statele Unite în acest weekend, exact când milioane de oameni aveau planuri de călătorie pentru sărbători.
Europa, în schimb, trece printr-o perioadă cu vreme caldă. O masă de aer cald se află deasupra continentului, iar în weekedul de Crăciun valul de temperaturi ridicate se răspândește în Europa Centrală, în Peninsula Balcanică și mai departe în est.
Temperaturile sunt prognozate a fi cu mult peste medie, cu vârfuri locale de până la 10 grade și chiar aproape de 20 de grade.
Deja, pe 23 decembrie, în sudul Franței, temperaturile au ajuns până la 20 de grade în timpul după-amiezii. De asemenea, la nouă stații meteorologice a fost depășită valoarea de 23 de grade Celsius.
Ceva atipic pentru Crăciun, deși în ultimii ani vremea nu a fost foarte rece în această perioadă. Cel puțin 21 de recorduri lunare de temperatură au fost doborâte în Franța.
Estul Spaniei a fost, de asemenea, foarte cald, chiar mai cald decât sudul Franței. Stațiile meteorologice Alcoy, Xativa, Velez Malaga și Tarragona au înregistrat peste 25 de garde.
Neobișnuit de cald și în România
Și în România, temperaturile au fost unele mult mai ridicate decât cele normale pentru Crăciun, iar ninsorile au fost așteptate doar la munte, la altitudini ridicate. Aceeași tendință se va păstra și în ultimele zile din an.
„Chiar şi sărbătoarea trecerii dintre ani păstrează aceleaşi caracteristici în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi, cel puţin pentru ziua de sâmbătă, 31 decembrie. Vorbim la nivelul maximelor de valori ce caracterizează o vreme mai caldă, în special în partea de vest, sud-est a ţării, unde acestea se vor situa frecvent între 10 până la 13 grade Celsius doar în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova şi în Transilvania vor fi valori între 5 până la 8 grade, cu 6-7 grade în Capitală”, a declarat Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pentru Agerpres.
Vremea continuă să se încălzească
Nici în celelalte țări europene nu va veni brusc frigul. Din contră, sunt preconizate valori cu 10 până la aproape 15 grade mai mult decât media în Europa Centrală. Doar unele părți din Europa de Vest vor avea temperaturi în jurul mediei sau chiar ușor sub cele normale pentru această perioadă.
Până la mijlocul săptămânii, în cea mai mare parte a Europei continentale, cu excepția unei părți din vestul și nordul Europei, temperaturile vor fi mult peste medie, fără semne de răcire.
Temperaturile medii zilnice în zonele joase vor fi cu 6-8 grade Celsius peste medie în următoarele 10 zile, ceea ce înseamnă o perioadă caldă foarte lungă pentru sezonul de iarnă.
În plus, potrivit sursei citate, valul de căldură din Europa s-ar putea extinde până la începutul lunii ianuarie, pentru că circulația generală a aerului în această parte a emisferei nordice rămâne aceeași. Până când lobul sudic al vortexului polar de deasupra Canadei nu se va deplasa suficient de mult spre est, nu se așteaptă perturbări semnificative în Europa, precizează specialiștii.
Ninsori în nordul Europei, ploi în rest
În acest context, ninsorile vor lipsi în perioada următoare din multe părți ale Europei, dar vor fi ploi. Cele mai multe precipitații vor apărea în vestul și nordul continentului, cu cantități mari prognozate în Scoția, Țara Galilor și Irlanda și în nord-vestul Peninsulei Iberice.
Sunt așteptate totuși ninsori în Scandinavia și în regiunea baltică. În sud-vestul Norvegiei pot apărea furtuni de zăpadă și este posibil să se depună un strat proaspăt de peste un metru în următoarele zece zile.
Ninsori vor fi și în restul Norvegiei, în nordul Suediei și în Finlanda, precum și din țările baltice până în Belarus și în estul Ucrainei.
Foto: Profimedia
Crisiana • 26.12.2022, 00:15
Dumnezeu cand loveste, loveste cu parul pe aceia care se cred mai presus de el.Romania este Gradina Maicii Domnului. O tara pasnica.Niciodata dornica de cuceriri teritoriale.SUA este o uniune de state cu traditii , religii si obiceiuri diferite.Presedintii SUA au avut si au o sarcina f grea. Sa tina aceste state in uniune. Fara ele puterea lor ca presedinti si a SUA este zero.Iar aceasta costa bani, enorm de multi bani.Asha ca au provocat si s-au implicat de-a lungul anilor in tot felul de actiuni razboinice in numele democratiei si a respectarii drepturilor cetatenilor acelor popoare.Viet Nam, Afganistan, surse de venit pentru SUA. Acum Ucraina. Maine alt stat.O putere militara care vrea sa domine lumea.Dumnezeu ii tot da semne, degeaba.Nici daca frumoasa Californie ar disparea avizii de putere mondiala presedinti ai SUA nu s-ar opri.Populatia SUA si aceea a lumii, victime colaterale pe care nu le iau in onsideratie in drumul lor spre varful puterii mondialeVor da vina pe schimbarile climatice.Putin si China le stau in cale.Un al treilea razb oi mondial nu ar afecta SUA care la finalul lui va face ceea ce a facut si dupa al doilea se va afisa ca eliberator.Biden este presedintele potrivit , batranul care vrea sa plece din functie glorios.Sau sa mai primeasca un al doilea mandat.