Casa Albă a anunțat joi expulzarea a zece diplomați ruși și impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Măsurile sunt luate în semn de răspuns la amestecul Rusiei și alegerile prezidențiale de anul trecut și la atacurile informatice care au avut loc tot în 2020 împotriva agențiilor federale guvernamentale americane, scrie AP.

Dincolo de expulzările diplomaților, preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

În cadrul acestui decret, Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie, notează AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova.

Sancțiunile reprezintă răspunsul SUA la atacul cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane.

Administraţia Biden acuză acum oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă.

În plus, Departamentul Trezoreriei sancţionează 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, „să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA”, potrivit Casei Albe.

De asemenea, în parteneriat cu Uniunea Europeană, Canada, Regatul Unit şi Australia, guvernul american impune sancţiuni împotriva a opt persoane şi entităţi „asociate ocupării şi represiunii de durată în Crimeea”.

Răspunsul Rusiei

Rusia a promis joi un răspuns „inevitabil” la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o „conversaţie dificilă”, relatează AFP.

„SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană (…) Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.

„Washingtonul trebuie să înţeleagă că preţul degradării relaţiilor bilaterale va trebui să fie plătit. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă va aparţine în întregime Statelor Unite”, a adăugat ea.

Kremlinul avertizase joi, cu câteva ore înainte, că adoptarea unor noi sancţiuni americane nu ar favoriza organizarea unui summit al preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin, propus de Casa Albă.

„Este evident că probabilele sancţiuni despre care este vorba nu vor favoriza o asemenea întâlnire”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a subliniat că le va reveni celor doi preşedinţi să decidă dacă posibile noi sancţiuni vor împiedica sau nu desfăşurarea summitului.

„Noi condamnăm toate iniţiativele de sancţionare, le considerăm ilegale”, a accentuat Peskov.

Începând din ianuarie şi mai ales după preluarea mandatului prezidenţial de către Joe Biden, relaţiile deja tensionate dintre SUA şi Rusia s-au degradat rapid. Ambasadorul Rusiei la Washington a fost rechemat în ţară după ce liderul de la Casa Albă l-a numit ”asasin” pe Vladimir Putin.

Rusia, care a fost deja vizată de noi sancţiuni în acest an, a fost criticată dur pentru întemniţarea principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi.

În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat zeci de mii soldaţi la frontiera ucraineană şi a acuzat Kievul că pregăteşte o ofensivă contra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

În acest context, Biden i-a propus marţi lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă. Kremlinul a primit favorabil invitaţia, dar încă nu a dat un răspuns la propunerea americană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News