„Această investiţie urmăreşte să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari şi să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziţia către energia curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică a Europei, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară”, a transmis Casa Albă, într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Acesta este unul dintre proiectele emblematice ale Parteneriatului pentru infrastructura globală (PGII) ce va fi lansat oficial la summitul liderilor G7 de la Schloss Elmau, Germania, programat să se desfăşoare în perioada 26-28 iunie.
Prin intermediul Parteneriatului, vor fi mobilizate sute de miliarde de dolari „pentru a furniza o infrastructură durabilă şi de calitate care să facă o diferenţă în viaţa oamenilor din întreaga lume, să consolideze şi să diversifice lanţurile noastre de aprovizionare, să creeze noi oportunităţi pentru lucrătorii şi întreprinderile americane şi să promoveze securitatea noastră naţională”, precizează Casa Albă.
Iohannis: „Asigurarea securității energetice, un obiectiv comun al parteneriatului România-SUA”
Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul Casei Albe, arătând că asigurarea securităţii energetice reprezintă un obiectiv comun al parteneriatului strategic româno-american.
„Salut anunţul preşedintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România şi Statele Unite, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului reactoarelor modulare din România. Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite”, a scris șeful statului, într-un mesaj publicat pe Twitter.
I welcome the announcement of President Biden @POTUS regarding the energy cooperation between Romania🇷🇴 & the United States🇺🇸, with $14 million for a new stage of the modular reactors program in Romania. Ensuring energy security is a joint objective of 🇷🇴🇺🇸 Strategic Partnership.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) June 26, 2022
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România reprezintă o componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional.
„Vestea excelentă a preşedintelui SUA, Joe Biden, confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil naţional, pas esenţial pentru atingerea ţintelor de decarbonizare şi asigurarea independenţei energetice a României. Anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidităţii parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat şi în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
Premierul consideră că utilizarea noului tip de tehnologie SMR va contribui, alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate.
„Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creşterea economică, atât prin revitalizarea lanţului de furnizori, cât şi prin poziţionarea României ca lider regional al acestei industrii”, a adăugat șeful guvernului.
Nicolae Ciucă a mai punctat că producerea energiei nepoluante, ieftine şi stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR „viitorul este acum şi în România”.
România, prima țară cu o centrală nucleară americană cu minireactor
În luna noiembrie 2021, președintele american Joe Biden şi președintele român Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare, prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, conform unui comunicat al Casei Albe.
Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
Primul reactor modular mic din România va fi amplasat la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa.
Ce presupune un astfel de reactor
Un astfel de minireactor are 20 de metri înălțime și 3 metri diametru. O unitate poate produce 60 MW de energie electrică, suficient cât să alimenteze 50.000 de locuințe.
Compania a anunțat anul trecut că fiecare astfel de modul poate atinge chiar la 77 MW datorită îmbunătățirilor.
Astfel, centrala cu șase module ce ar urma să fie realizată în România ar urma să aibă astfel între 360 MW și 462 MW.
Spre comparație, un reactor CANDU de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW.
România are două astfel de unități nucleare la Cernavodă, iar Nuclearelectrica produce 18% din necesarul la nivel național datorită prin intermediul acestora.
Ce este NuScale
NuScale Power este o companie privată cu sediul în Portland, Oregon, fondată în anul 2007.
Autoritățile din Statele Unite au dat în 2020 undă verde pentru construirea a 12 astfel de minireactoare în Idaho. Primul va fi realizat în 2029, iar restul în 2020, conform TechExplore.com.
Departamentul Energiei din SUA a cheltuit peste 400 de milioane de dolari din 2014 până acum pentru stimularea dezvoltării reactoarelor SMR, conform sursei citate.
Primele cercetări în domeniu au fost realizate de către Laboratorul Național Idaho încă din 2002.
În afară de NuScale există și alte companii care își propun realizarea de minireactoare nucleare, între care Westinghouse, TerraPower – companie la care are acțiuni miliardarul Bill Gates, dar și Holtec, General Atomics, Hybrid Power Technologies.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 26.06.2022, 23:20
Oare profesorul de fizică știe ceva despre deșeurile radioactive și despre zecile de mi de ani până când radioactivitatea lor se va disipa ? Nu prea cred... Deocamdată însă, vorbește în "locuri comune" — limba lui maternă.