UPDATE 21.55: Armata americană a doborât presupusul balon de spionaj care traversează de câteva zile teritoriul SUA, provocând tensiuni și mai mari în relațiile Washington-Beijing.

Operațiunea a avut loc în largul statelor Carolina, deasupra Oceanului Atlantic, iar acum SUA încearcă să recupereze resturile balonului.

Trei aeroporturi au fost închise pentru operațiunea de doborârea a balonului, care se afla la o altitudine de aproximativ 18.000 de metri și avea dimensiunea a trei autobuze. Este vorba despre aeroporturile din Wilmington (Carolina de Nord), Charleston și Myrtle Beach (Carolina de Sud).

Momentul în care balonul a fost doborât:

***

Știrea inițială: Statele Unite iau în considerare doborârea balonului uriaș, odată ce acesta va traversa Oceanul Atlantic, unde ar putea cădea fără a provoca pagube și de unde ar putea fi recuperat, a declarat sâmbătă, 4 februarie, un oficial american de rang înalt pentru Fox News.

Oficialii administrației americane au precizat că nu este clar dacă președintele Joe Biden a luat o decizie finală cu privire la acest plan, a relatat anterior The Associated Press.

Liderul de la Casa Albă a abordat sâmbătă, pe scurt, problema. „Ne vom ocupa de el”, i-a răspuns el unui reporter când a fost întrebat despre balon.

Între timp, Administrația Federală a Aviației din SUA a ordonat oprirea la sol a avioanelor pe trei aeroporturi și a închis spațiul aerian de deasupra mai multor părți din Carolina de Nord și Carolina de Sud, începând cu ora locală 2.45 (E.T.), invocând „inițiative de securitate națională” care se desfășoară în zonă.

Balonul chinezesc de supraveghere a fost văzut cel mai recent zburând deasupra sud-estului Statelor Unite sâmbătă, fiind reperat în părți din Carolina de Nord și Carolina de Sud în timp ce se îndrepta spre coasta Atlanticului.

Biden a fost informat de la începutul săptămânii despre situație și ceruse opțiuni militare pentru doborârea balonulului. Atunci însă, oficialii Pentagonului au sfătuit să nu-l doboare deasupra părții continentale a SUA, avertizând că resturile balonului reprezintă un risc pentru civili și pentru instrastructura de la sol.

Balonul survolează de câteva zile SUA

Joi, oficialii Pentagonului au dezvăluit că un balon de supraveghere despre care se credea că este de origine chineză a fost detectat zburând deasupra statului Montana. Ministerul de Externe de la Beijing a recunoscut vineri că balonul aparține Chinei, susținând că este vorba despre un „dirijabil” meteorologic civil care a deviat de pe traseul său din cauza rafalelor de vânt.

Oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat au contestat această afirmație, identificând balonul ca fiind un aparat chinez de supraveghere și calificând prezența acestuia în spațiul aerian american drept o încălcare „inacceptabilă” a suveranității teritoriale a SUA.

Mai mult, șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a amânat, din cauza incidentului, pe termen nedefinit vizita planificată în China, unde urma să se întâlnească cu președintele Xi Jinping, și a calificat, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o vineri cu omologul său Wang Yi, acțiunile Chinei drept „iresponsabile”.

În replică, Ministerul chinez de Externe a încercat să minimalizeze decizia lui Blinken, chiar dacă relațiile diplomatice s-au tensionat după incidentul în care este implicat balonul care a alungat liniștea americanilor aflați sub traiectoria lui.

„În realitate, SUA și China nu au anunțat niciodată nicio vizită (a lui Blinken, n.r.). SUA au făcut un astfel de anunț și este treaba lor, iar noi respectăm acest lucru”, a precizat Ministerul chinez de Externe, într-o declarație emisă sâmbătă dimineață.

 
 

Urmărește-ne pe Google News