Administrația Biden se pregătește să trimită Ucrainei sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, satisfăcând astfel principala cerere a oficialilor de la Kiev din acest moment, au declarat mai mulți oficiali americani, citați de CNN.

Sistemele de rachete vor fi parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate pregătit pentru Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar săptămâna viitoare.

Înalții oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au cerut în ultimele săptămâni SUA și aliaților săi să furnizeze Ucrainei astfel de sisteme de rachete cu lansare multiplă – MLRS. Acestea pot lansa un tir de rachete cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Un alt sistem pe care Ucraina l-a cerut este sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem mai ușor, capabil să folosească multe dintre aceleași tipuri de muniție precum MLRS.

Kievul a subliniat că are nevoie de astfel de arme, în condițiile în care, în ultimele săptămâni, Rusia a bombardat masiv regiunea Donbas, unde Ucraina este depășită numeric, din punct de vedere al militarilor și al armamentului.

Cu toate acestea, administrația Biden a ezitat săptămâni întregi dacă să trimită sau nu sistemele, pe fondul îngrijorărilor că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei, au explicat oficialii americani.

Se presupune că Ucraina a efectuat deja numeroase atacuri peste graniță, lucru pe care oficialii ucraineni nu l-au confirmat și nici nu l-au infirmat. Oficialii de la Moscova au declarat în mod public că orice amenințare directă la adresa Rusiei ar constitui o escaladare majoră și au afirmat că țările occidentale s-ar transforma astfel într-o țintă legitimă.

Oficialii americani se tem de asemenea că trimiterea de armament tot mai greu în Ucraina va fi privită de Moscova ca o provocare ce ar putea declanșa represalii împotriva SUA.

O altă preocupare majoră în cadrul administrației Biden a fost dacă SUA își pot permite să ofere așa de multe arme de înaltă performanță, au declarat sursele.

Washingtonul nu a făcut oficial un anunț ferm. Întrebat luni dacă SUA vor furniza aceste sisteme de rachete, secretarul apărării Lloyd Austin a ezitat. „Nu vreau să mă antepronunț asupra stadiului în care ne aflăm în procesul de alocare a resurselor necesare”, le-a declarat el reporterilor.

SUA au ezitat și înainte de a decide să trimită în Ucraina obuziere mai grele, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă săptămâna trecută. La momentul respectiv, obuzierele M777 au marcat o creștere semnificativă a razei de acțiune și a puterii de foc, față de sistemele anterioare, dar chiar și așa, ele lovesc ținte aflate la maximum 25 de kilometri distanță.

Oficialii ucraineni s-au declarat tot mai frustrați din cauza indeciziei SUA din ultimele săptămâni, considerând că, odată ce SUA va trimite sistemele, alte țări le vor urma rapid exemplul. Într-adevăr, Marea Britanie analizează și ea posibilitatea de a trimite astfel de sisteme, au declarat doi oficiali pentru CNN, și ar dori să facă acest lucru împreună cu SUA.

Pentagonul a informat Kievul că analizează decizia, a explicat pentru CNN un oficial ucrainean iritat, care a adăugat că Ucraina cere o actualizare a deciziei „în fiecare oră”.

Solicitările au fost exprimate și public. „Avem mare nevoie de arme care să facă posibilă confruntarea cu inamicul la distanțe mari”, a declarat joi comandantul militar suprem al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni. „Iar acest lucru nu poate fi amânat, deoarece prețul întârzierii se măsoară în vieți omenești”, a adăugat el.

Congresmanul democrat Jason Crow din Colorado, care a călătorit la Kiev luna aceasta a explicat pentru CNN că sistemele de rachete ar oferi Ucrainei un avantaj semnificativ.

„Cred că ar putea fi decisive, ca să fiu sincer”, a spus Crow, nu doar pentru atacuri ofensive, ci și pentru apărare. El a explicat că artileria convențională rusă, care are o rază de acțiune de aproximativ 50 km, „nu s-ar apropia” de orașele ucrainene, dacă sistemele MLRS ar fi poziționate acolo. „Deci le-ar elimina tacticile de asediu”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News