„Ar trebui să luăm întotdeauna în serios acest tip de retorică. Aceasta este o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare. Nu este ca și ceea ce a spus el (n.r. – Vladimir Putin) în ultimele șapte luni. Am luat-o în serios”, a spus John Kirby.

„Monitorizăm cât putem de bine poziția lor strategică. Deci, dacă trebuie, le putem modifica pe ale noastre. Nu am văzut niciun indiciu că acest lucru este necesar în acest moment”, a precizat John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reiterat comentariile anterioare ale președintelui Joe Biden atunci când a fost întrebat care va fi răspunsul SUA în cazul în care Rusia va folosi arsenalul nuclear.

„Vor fi consecințe grave. Nu numai că va fi o paria pe scena mondială, dar vor exista consecințe grave pentru întreaga comunitate internațională”, a afirmat John Kirby.

Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu folosirea „tuturor mijloacelor aflate la dispoziție”, o referire transparentă la armele nucleare. „Nu este o cacealma”, a spus, explicit, Putin.

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia dispune de 5.977 de focoase nucleare, dar aproximativ 1.500 dintre acestea sunt retrase și urmează să fie demontate.

Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice sau rachete, care pot fi vizate pe distanțe lungi. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News