Proiectul de lege a fost susținut de 243 de congresmeni, inclusiv toți republicanii și 45 de democrați. Documentul prevede posibilitatea de a impune sancțiuni oricărui cetățean străin care „a asistat în mod direct sau în alt mod la eforturile Curții Penale Internaționale de a investiga, aresta, reține sau urmări penal” americani și aliați ai Americii.
Același proiect de lege a fost adoptat de Parlament anul trecut, ca răspuns la emiterea de către CPI a unui mandat de arestare pentru premierul israelian Beniamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yoav Galant, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.
Cu toate acestea, proiectul de lege a rămas blocat în Senatul controlat de democrați. De data aceasta, republicanii au majoritatea în Senat și, cel mai probabil, legea va fi votată.
„America a revenit într-o poziție de forță și sprijină din nou fără echivoc Israelul. Camera Reprezentanților nu îi va tolera pe cei care încearcă să atace Israelul și să amenințe America. Așteptăm ca acest proiect de lege bipartizan să treacă de Senat și să ajungă la biroul președintelui Trump”, a declarat preşedintele Camerei, Mike Johnson, după vot.
Votul Camerei a avut loc după ce Guvernul polonez a anunțat, joi, că le va garanta accesul „liber și sigur” oficialilor israelieni care doresc să participe la comemorările ce marchează 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, în ciuda unui mandat de arestare al CPI pe numele premierului Benjamin Netanyahu.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat totuși că a fost informat de ambasada israeliană că țara va fi reprezentată de ministrul educației.
Declarațiile anterioare ale reprezentanților guvernului conform cărora Polonia intenționează să respecte ordinul CPI, dacă premierul Netanyahu vine în vizită, au fost întâmpinate cu critici din partea unor cercuri conservatoare.