Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a spus, prin intermediul unui comunicat de presă, că executivul SUA au stabilit pe 22 februarie încălcarea de către Coreea de Nord a legii din 1991 pentru controlul armelor chimice și biologice, iar ca urmare, noile sancțiuni au intrat în vigoare pe 5 martie.
Kim Jong-nam, fratele vitreg al lui Kim Jon-un, a fost ucis în februarie 2017 pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, Malaezia. Substanța letală i-a fost aplicată pe față de către două femei.
”SUA condamnă cu fermitate utilizarea armelor chimice pentru un asasinat, iar etalarea dispreţului pentru normele universale împotriva utilizării armelor chimice demonstrează natura nesocotită a Coreei de Nord şi subliniază că nu ne putem permite să tolerăm niciun fel de program nord-coreean de arme de distrugere în masă”, a spus Nauert.
Totuși, noile sancțiuni sunt în mare măsură simbolice. Acestea sunt interdicția de vânzare a armelor sau a produselor și și tehnelorgiilor către Coreea de Nord, cu care SUA nu au relații comerciale, scrie Agerpres.
Cu doar câteva ore mai devreme, un oficial american de rang înalt a anunțat presa, sub rezerva anonimatului, că SUA și Coreea de Sud își vor relua exercițiile militare comune, după încheierea Jocurilor Paralimpice de la Pyeongchang.
Anunțul făcut de Washington survine de la o zi, după ce o delegație sud-coreeană de nivel înalt a fost primită la Phenian, pentru prima dată în ultimii zece ani, iar Kim Jong Un s-a arătat deschis față de ideea unui summit cu președintele Coreei de sud, Moon Jae-in.
La scurt timp după comunicatul Departamentului de Stat, un oficial sud-creean a făcut cunoscut că doi membri ai delegației sud-coreene care s-a întâlnit cu Kim Jong-un, urmează să se deplaseze, joi, în SUA pentru a informa Washingtonul despre rezultatul dialogului.
Coreea de Nord a acceptat să-și suspende programul nuclear în timpul discuțiilor cu oficialii sud-coreeni
Coreea de Nord a aceeptat să nu mai facă teste nucleare în timpul dialogului în timpul dialogului cu Coreea de Sud, a declarat șeful securității naționale Chung Eui-yong, marți, după ce s-a întors de la o întâlnire cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un.
Coreea de Nord a aceeptat să nu mai facă teste nucleare în timpul dialogului în timpul dialogului cu Coreea de Sud, a declarat șeful securității naționale Chung Eui-yong, marți, după ce s-a întors de la o întâlnire cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un.
Chung a mai spus că în timpul dialogului, cele două țări din Peninsula Coreeană vor ține un summit în aprilie, primul de acest tip din ultimul deceniu.
Ultimul summit inter-coreean a avut loc în 2007, când președintele sud-coreean Roh Moo-hyun s-a întâlnit cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un.
Întâlnirea va fi ținută la Casa Păcii din Panmunjom, pe partea sud-coreeană a zone demilitarizate, care desparte cele două țări.
Phenianul și Seulului vor deschide și o linie telefonică de comunicații care le va permite președinților celor două state – Kim Jong-un și Moon Jae-in – să vorbească direct.
Moon l-a trimis pe Chung, alături de alți patru oficiali de rang înalt ai guvernului sud-coreean, la Phenian, luni, când s-au întâlnit cu Kim Jong-un și alți conducători ai statului comunist.
Se crede că este pentru prima dată când tânărul lider Nord Coreean s-a întâlnit cu oficiali din Coreea de Sud din momentul în care a ajuns la putere, în 2011.
Kim Jong-Un vrea relații “mai strânse” cu Seulul
Kim Jong-Un își dorește relații mai strânse între Coreea de Sud și cea de Nord. Liderul nord-coreean a afirmat că își dorește să “avanseze” în relația cu Seulul, la finalul întâlnirii cu delegația din Coreea de Sud. Totodată, Kim Jong-Un a spus că a ajuns la un acord “satisfăcător” privind organizarea unui summit intercoreean, relatează BBC News.
Kim Jong-Un a primit o delegație de la Seul, prima de când acesta a preluat puterea. Oficialii din țara vecină au vizitat capitala țării Phenian și au luat cina alături de liderul țării. La final, delegația sud-coreeană a comentat scurt întâlnirea, afirmând că cele două părți au ajuns la un “acord satisfăcător” cu privire la desfășurarea discuțiilor viitoare. De partea cealaltă, liderul țării comuniste a afirmat că vrea relații mai strânse cu Seulul.
Agenția oficială a Phenianului KNCA a anunțat că președintele țării i-a primit “călduros” pe cei din delegația sud-coreeană din care fac parte șeful serviciului secret, Suh Hoon, și consilierul de Securitatea Națională, Chung Eui-yong. Această vizită are loc după ce sora liderului nord-coreean, Kim Yo-Jong a mers în Sud, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Acum, delegația sud-coreeană urmează să meargă la Washington, pentru informarea oficialilor americani cu privire la discuțiile cu Phenianul. SUA au anunțat că sunt “cu precauție optimiste” în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor dintre cele două Corei. Totodată, Washingtonul a exclus posibilitatea unor discuții oficiale cu Phenianul, până când regimul nu renunță la programul nuclear.