Potrivit unui raport al Departamentului de Stat, prezentat în fața Congresului american, a indicat două nave rusești și o companie care ar avea legături cu Rusia, implicate în proiectul Nord Stream 2. Compania Transardia Ltd. va fi sancționată conform Legii pentru Protecția Securității Energetice a Europei, iar una dintre navele companiei va fi încadrată ca „proprietate blocată”, se arată în raport.
Sancțiunile impuse luni de guvernul Statelor Unite fac parte dintr-o serie de măsuri luate împotriva operaționalizării gazoductului Nord Stream 2, pe motiv că acesta amenință securitatea energetică a Europei. Totodată, faptul că gazoductul ocolește Ucraina, prin Marea Baltică, privează Kievul de încasarea unor taxe de tranzit importante.
Astfel, lista entităților sancționate de SUA ajunge la 8, iar 17 nave au fost identificate ca „proprietăți blocate”.
De partea cealaltă, oficialii ruși condamnă sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii, catalogând acțiunile acestora drept „concurență neloială, care subminează principiile pieței libere”.
„De asemenea, respingem categoric acuzaţiile la adresa politicii energetice a Rusiei. Astfel de declaraţii arată lipsa de respect a Statelor Unite pentru propriii lor aliaţi, care sunt gata să construiască o cooperare reciproc avantajoasă pe termen lung cu ţara noastră”, a mai spus Anatoli Antonov, potrivit agenției de presă ruse TASS, citată de Agerpres.
Statele Unite sunt în continuare sceptice în privința conductei finalizate aproape în totalitate, dar administraţia Biden a dat de înțeles că este gata să îşi schimbe poziția faţă de proiect.
SUA şi Germania au făcute progrese în conflictul referitor la Nord Stream 2 în iulie, când Washingtonul a decis să nu aplice sancţiuni drastice operatorului conductei. Gazoductul submarin, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost afectat însă de o nouă întârziere săptămâna trecută, după ce autorităţile germane au suspendat procedura de certificare.