După ce Turcia a dat undă verde săptămâna trecută pentru ca Suedia să devină membră a alianței militare, Ungaria a rămas acum singurul stat din NATO care nu a ratificat aderarea țării nordice.
Referindu-se la faptul că Ungaria a amânat până joi acordarea de ajutor financiar din partea UE pentru Ucraina și că nu a acceptat încă aderarea Suediei la NATO, congresmenul Ben Cardin, membru al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA, și-a exprimat „îngrijorările profunde” legate de direcţia guvernului de la Budapesta.
„Cei care sunt parteneri nu fac astfel de lucruri. Şi mă întreb dacă sunt un aliat de încredere pentru programul nostru (de scutire de vize)”, a spus Cardin.
La rândul lor, democrata Jeanne Shaheen și republicanul Thom Tillis, copreședinte al Grupul de observatori NATO din Senat, au cerut o schimbare de atitudine din partea Budapestei, afirmând, într-o declarație, că „inacţiunea Ungariei riscă să afecteze irevocabil relaţia sa cu Statele Unite şi cu NATO”.
Anul trecut, SUA au stabilit niște restricții pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, invocând faptul că Ungaria nu a rezolvat o serie de vulnerabilităţi legate de securitate, asupra cărora Statele Unite au atras de mai multe ori atenția.
Cetățenii din cele 41 de state care fac parte din Programul Visa Waiver pot să călătorească în SUA fără viză pentru o ședere de până la 90 de zile.
Premierul Suediei, discuție cu Viktor Orban
Premierul suedez Ulf Kristersson a discutat cu omologul său ungar Viktor Orban la Bruxelles joi, în contextul summitului UE, notează presa suedeză. „Cel mai important lucru acum este să mergem înainte şi să luăm o decizie”, a declarat Kristersson pentru publicaţia suedeză Altinget.
„Am avut o conversaţie bună cu Viktor Orban, care a pus bazele unui dialog mai lung data viitoare”, a mai spus Kristersson după întâlnirea cu liderul de la Budapesta, respingând posibilitatea organizării de negocieri suplimentare.
Parlamentul ungar, aflat în prezent în vacanță, se va reuni luni, la solicitarea opoziției, iar pe ordinea de zi se va afla și ratificarea aderării Suediei la NATO, potrivit unui document publicat pe site-ul Legislativului, notează sursele citate.
Totuși, nu se știe cu certitudine dacă la ședință vor fi prezenți și parlamentarii partidului de guvernământ, Fidesz, care au majoritatea în Legislativ, astfel că fără ei, ratificarea nu ar fi posibilă.
Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO după de Rusia a declanșat invazia din Ucraina, în urmă cu aproape doi ani. Între timp, Finlanda a devenit membră a alianței în primăvara anului trecut.
Foto: 123rf.jpg