Departamentul de Stat a deschis discuții cu comisiile pentru afaceri externe ale Camerei Reprezentanților și Senatului pentru relații externe cu privire la posibila vânzare, ca urmare a notificării informale de marți.

Nu există un calendar stabilit pentru momentul în care Congresul ar urma să fie notificat oficial cu privire la vânzare.

Potențiala nouă vânzare de armament în valoare de un miliard de dolari include un transfer de 700 de milioane de dolari în muniție pentru tancuri, 500 de milioane de dolari în vehicule tactice și 60 de milioane de dolari în proiectile de mortier, a confirmat una dintre sursele din Congres pentru CNN.

Armele nu ar urma să ajungă în Israel imediat. Congresul trebuie să fie notificat oficial în legătură cu contractul și să îl aprobe, ceea ce poate fi un proces de durată, potențial prelungit de obiecțiile Congresului.

Decizia de a declanșa procesul de aprobare al pachetului de ajutor militar vine în contextul în care administrația Biden a oprit recent un transport de bombe către Israel, opunându-se folosirii armelor în zonele dens populate din orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană este pe punctul de a lansa o ofensivă terestră.

Oficialii americani spun că sunt în curs de examinare și alte potențiale livrări de arme către Israel. Ei precizează că SUA vor continua să se asigure că Israelul are capacitatea militară de a se apăra, indicând că tranzacțiile de arme pe termen mai lung nu vor fi oprite în acest moment.

„Continuăm să trimitem asistență militară și ne vom asigura că Israelul primește întreaga sumă prevăzută în supliment. Am pus în pauză un transport de bombe de 2.000 de kilograme, deoarece nu credem că acestea ar trebui să fie lansate în orașe dens populate. Discutăm cu guvernul israelian despre acest lucru”, a spus luni consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul nu au făcut precizări în legătură cu notificarea informală de marți.

Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit după ce gruparea palestiniană a atacat Israelul în octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și răpind peste 200, potrivit armatei israeliene. Israelul a lansat o ofensivă în enclavă, promițând că va distruge Hamas. Peste 35.000 de oameni au murit în atacurile asupra Fâșiei Gaza, potrivit datelor Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News