Conform CNN, oficialii americani se tem că acest preconizat răspuns ar putea cuprinde atacuri asupra forţelor americane din Irak şi Siria din partea miliţiilor susţinute de Iran.

În cursul convorbirii telefonice avute joi seara cu premierul Benjamin Netanyahu, Joe Biden a afirmat că SUA vor „sprijini apărarea Israelului împotriva ameninţărilor”, inclusiv prin „noi desfăşurări militare defensive americane”. Oficialii de la Washington cred că o reacție din partea Iranului ar putea veni „în următoarele zile”.

Pentagonul discută în prezent cu Comandamentul Central al SUA cu privire la ajustările care trebuie aduse poziţionării forţelor americane din Orientul Mijlociu. Printre opţiunile luate în considerare se află repoziţionarea grupului de luptă al portavionului USS Theodore Roosevelt şi potenţiala desfăşurare a navei de asalt amfibiu USS Wasp în Marea Mediterană.

Iranul promite un răspuns „sever”

Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) a promis un răspuns „sever” şi „dureros” față de asasinarea liderului politic al mișcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis în timp ce se afla la Teheran, chiar într-un complex al IRGC. Iranul acuză Israelul de acest asasinat, comis cel mai probabil cu o bombă plasată acum două luni, în timp ce Israelul nu face comentarii.

Responsabilii americani consideră că niciun actor din Orientul Mijlociu nu își doreşte un război total în regiune, dar riscul unei erori de calcul ar putea declanşa un conflict mai amplu.

Israelul este în stare de alertă maximă, pregătindu-se pentru un atac major al Iranului şi al forţelor sale proxy din cadrul așa-numitei „Axe a Rezistenței”, ca represalii pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Hamas, precum şi a lui Fuad Shukr, un comandant militar al grupării şiite libaneze Hezbollah, ucis marți seara în urma unui atac efectuat de israelieni la periferia de sud a Beirutului.

Ipoteza cea mai probabilă este că un răspuns semnificativ ar putea veni de pe mai multe fronturi în următoarele zile, potenţial coordonat de Iran cu aliaţii săi din regiune: Hezbollah, rebelii houthi din Yemen şi miliţiile şiite din Siria şi Irak.

Armata israeliană dă asigurări că este pregătită

Pe fondul creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), a susţinut joi seară o conferinţă de presă pentru a linişti populaţia şi a da asigurări că IDF este pregătită pentru a face faţă unor potenţiale ameninţări.

„Trupele noastre sunt desfăşurate în aer, pe mare şi pe uscat, pregătite să facă faţă oricărui scenariu, cu planuri de atac care pot fi puse în aplicare imediat”, a spus contraamiralul Hagari.

Purtătorul de cuvânt al IDF a subliniat că atacul aerian în care a fost ucis comandantul Hezbollah Fuad Shukr a fost singurul efectuat de Israel în Orientul Mijlociu în noaptea de marţi spre miercuri. Liderul politic al Hamas a fost ucis la câteva ore după Fuad Shukr.

„Am atacat marţi seara în Liban şi l-am eliminat pe Fuad Shukr într-un raid aerian ţintit. Vreau să precizez că nu au existat alte atacuri aeriene israeliene, atacuri cu rachete sau atacuri cu drone noaptea trecută nicăieri în Orientul Mijlociu”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

Hamas şi Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, susțin că Haniyeh a fost ucis de un atac aerian israelian. Oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv din Iran, au dezvăluit sub rezerva anonimatului că liderul Hamas a murit în urma exploziei unei bombe plasate în camera sa.

Două surse citate de Axios spun că operațiunea a fost realizată de serviciul israelian de informații externe Mossad. Netanyahu, căruia i se subordonează direct Mossadul, ar fi luat el însuşi decizia de a-l elimina pe Haniyeh, susține Axios, citat de i24News și Agerpres.

 
 

Urmărește-ne pe Google News