Potrivit unei scrisori transmise de compania franceză către Departamentul Energiei din SUA, avertizarea includea acuzația că autoritățile din China au ridicat limita acceptabilă a radiațiilor pentru a nu fi nevoiți să oprească activitatea companiei.
În ciuda avertismentului venit de la compania franceză Framatome, evaluarea făcută de administrația Biden arată că situația de la centrala nucleară chineză nu este „la nivel de criză”.
Oficiali americani au stabilit că situația nu reprezintă un risc sporit de securitate pentru angajații de la centrală sau pentru restul populației.
Potrivit CNN, este o situație neobișnuită ca o companie străină să apeleze la guvernul american pentru a cere sprijin într-o situație cu un partener care este deținut de statul chinez. Scenariul ar putea să pună Statele Unite într-o ipostază incomodă dacă scurgerea radioactivă va deveni mai gravă sau nu va fi reparată.
Consiliul Național de Securitate a avut săptămâna trecută mai multe reuniuni pentru monitorizarea situației, iar administrația Biden a discutat subiectul cu guvernul francez și experții din cadrul Departamentului pentru Energie. De asemenea, oficiali americani au transmis că au intrat în contact cu guvernul chinez.
Guvernul american nu a prezentat concluziile anchetei, dar oficiali din instituțiile implicate în verificări au arătat că dacă exista vreun risc, SUA erau obligate să îl facă public, potrivit acordurilor privind accidentele nucleare unde este parte.
China a crescut ponderea în care folosește energia nucleară, care reprezintă aproximativ 5% din total. Potrivit datelor oficiale, sunt operaționale 16 centrale nucleare cu 49 de reactoare.
Centrala nucleară Taishan este un proiect de prestigiu după ce China a semnat un acord de producere a energiei nucleare cu Électricité de France, deținut în mare parte de guvernul francez. Construcția centralei a început în 2009, iar cele două unități au început să furnizeze energie în 2018 și 2019.