Numărul doi al diplomaţiei americane, Kurt Campbell, a acceptat cererea autorităţilor de la Niamey în cursul unei întâlniri la Washington cu premierul Ali Mahamane Lamine Zeine, aflat la putere în urma loviturii de stat din iulie 2023.

Țara din Africa de Vest, din regiunea Sahel, condusă de autoritățile militare, și-a întărit recent legăturile cu Rusia, notează BBC.

Zeci de instructori militari ruși au sosit în Niger ca parte a unui nou acord cu junta aflată la conducerea țării. Personal militar din cadrul Ministerul rus al Apărării urmează să instaleze un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație și va instrui militarii din Niger în utilizarea lui, a relatat presa de stat, săptămâna trecută.

Misiunea urmează după o convorbire telefonică între şeful juntei, Abdourahamane Tchiani, şi preşedintele rus Vladimir Putin, de la sfârşitul lui martie.

Președintele Nigerului, ales democratic, Mohamed Bazoum, a fost înlăturat anul trecut de junta militară.

Până la lovitura de stat militară din iulie 2023, Nigerul era ultimul aliat democratic al SUA, Franţa şi altor state europene în lupta împotriva militanţilor islamişti în regiunea Sahel, unde jihadiştii continuă să câştige influenţă.

În martie, junta a pus capăt cooperării militare cu SUA în lupta împotriva terorismului. Forţele armate din Germania operează o bază aeriană la Niamey, al cărei viitor este încă neclar.

Ca şi vecinii săi Mali şi Burkina Faso înaintea sa, Niger se îndepărtează de partenerii săi occidentali, în special fosta putere colonială Franţa, şi se orientează spre Rusia, notează AFP.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News