Diplomații SUA au observat problemele de securitate prezente la Institutul de Virologie din Wuhan, unde cercetătorii chinezi derulau studii pe coronavirusuri, cu aproape doi ani înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.
Avertismentele oficiale trimise la momentul respectiv de Ambasada SUA către Departamentul de Stat alimentează acum discuțiile din Guvernul SUA despre o posibilă scurgere a noului virus dintr-un laborator chinez, chiar dacă nu există nici o dovadă în acest sens, scrie Washington Post.
Vizitele la care face referire publicația americană au avut loc în ianuarie 2018, la Institutul de Virologie din Wuhan, care în 2015 primise cel mai înalt standard de siguranță în cercetare biologică: BSL-4.
Vizita a fost anunțată chiar de laboratorul din Wuhan pe propriul site, dar comunicatul a fost șters săptămâna trecută, deși urmele sale au rămas pe Internet.
Ce au aflat oficialii americani în timpul vizitelor a fost suficient pentru a declanșa îngrijorare.
În două telegrame trimise la Washington, diplomații avertizau asupra problemelor de securitate și de management de la laboratorul din Wuhan. Una dintre depeșe menționa în mod clar, potrivit Washington Post, că laboratorul cercetează coronavirusurile provenite de la lilieci și că potențiala transmitere a acestora la oameni reprezintă o amenințare de nivelul SARS.
Diplomații cereau Washingtonului să ofere sprijin cercetătorilor chinezi, care primeau deja asistență de la Laboratorul Național Galveston, de la Universitatea din Texas.
Telegramele, motiv de suspiciune în Guvernul SUA
În acest moment nu există nicio dovadă că virusul care face ravagii în întreaga lume este construit într-un laborator. De fapt, dimpotrivă, oamenii de știință sunt de acord că el provine de la animale.
Dar asta nu înseamnă însă că virusul nu ar putea proveni din laboratorul care a petrecut ani întregi cercetând coronavirusurile provenite de la lilieci, spune pentru Washington Post Xiao Qiang, un expert de la Școala de Informație a Universității California.
Îngrijorări similare există și cu privire la un alt laborator din oraș, al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor, care operează la un nivel de securitate mult mai mic decât cel al Laboratorului de Virologie.
Depeșele trimise de diplomații americani în 2018 nu au primit atunci un răspuns: SUA nu au oferit asistență suplimentară laboratorului din Wuhan. Telegramele au început să circule acum, iar unii oficiali americani se întreabă dacă sursa virusului nu este chiar laboratorul suspect.
Deocamdată, potrivit New York Times, serviciile de informații nu au oferit dovezi care să confirme aceste suspiciuni.
Dar, scrie Washington Post, nici poziția originală a Chinei, care a susținut că virusul a apărut în piața de animale din Wuhan, nu mai este neapărat de încredere.
Cercetările experților chinezi publicate în revista Lancet în ianuarie au arătat că primul pacient cunoscut, identificat pe 1 decembrie, nu avea nicio legătură cu piața. La fel, o treime din cazurile identificate în primul mare focar de infecție.
Iar piața cu pricina nu vindea lilieci.
În orice caz, cercetătorii Institutului de Virologie din Wuhan au negat categoric că laboratorul lor ar fi fost sursa virusului.
Între timp, autoritățile chineze au început să ascundă toate informațiile legate de originea virusului. Beijingul nu a oferit încă SUA eșantioane ale coronavirusului colectate din cazurile inițiale. Iar un laborator din Shanghai care a publicat genomul coronavirusului pe 11 ianuarie a fost închis de autorități imediat.
”Informațiile despre originea virusului sunt importante nu pentru a arunca vina, ci pentru a ne ajuta să prevenim o nouă pandemie. De aceea, guvernul chinez trebuie să fie transparent și să răspundă tuturor întrebărilor cu privire la laboratoarele din Wuhan, deoarece sunt vitale pentru capacitatea noastră de a înțelege situația”, mai spune pentru Washington Post Xiao Qiang.