Acum două zile, președintele SUA Donald Trump scandaliza pe toată lumea când sugera injecții cu dezinfectant sau lumină ultravioletă ca potențial tratament pentru noul coronavirus. Trump a încercat apoi “să se scoată” spunând că a fost “sarcastic”. Pe lângă aceste afirmații însă, prezentarea lui Bill Bryan a trecut neobservată – deși era mult mai relevantă.

“Lumina solară pare să omoare virusul”

Bryan a prezentat rezultatele unui studiu conform căruia razele ultraviolete din lumina solară ar distruge noul coronavirus de pe suprafețe în doar câteva minute, dar nu a prezentat în nici un fel datele sau metodologia care a condus la aceste rezultate.

Cea mai notabilă observație este că lumina solară puternică pare să omoare virusul atât pe suprafețe, cât și în aer. Am văzut un efect similar și cu temperatura și umiditatea – cu cât cresc, cu atât virusul suferă.

Bill Bryan:

Nu e prima dată când se discută impactul luminii, căldurii, și umidității asupra noului coronavirus. 

În primele faze ale epidemiei, exista speranța că acest virus ar putea fi distrus de căldura verii, dar această speranță a fost spulberată repede: virusul s-a transmis în Australia și Singapore la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Este totuși posibil ca temperatura să încetinească oarecum răspândirea virusului, dar nu e clar cât de puternic ar fi acest efect.

Conform rezultatelor prezentate de Bryan însă, lumina ultravioletă ar avea un efect foarte puternic. Astfel, perioada de înjumătățire a coronavirusului (durata de timp în care jumătate din cantitatea virală dintr-o probă este distrusă) ar fi de 18 ore la temperatura camerei (21-24 grade Celsius), cu o umiditate de 20%.

Dacă umiditatea crește la 80%, această perioadă scade la 6 ore. Dacă virusul este expus unei lumini puternice, perioada scade la două minute, zice Bryan.

E greu să știm cum să interpretăm aceste rezultate, câtă vreme nu a fost publicat tot studiul.

Trebuie spus că Bryan nu este un cercetător sau un doctor, ci doar un consilier pe probleme de tehnologie și știință. Nu e clar exact cine a realizat acest studiu și în ce condiții şi, până nu vedem toată lucrarea, e greu să știm dacă rezultatele chiar sunt de încredere.

Virusul nu o să dispară la vară

Pare plauzibil ca lumina să afecteze virusul, având în vedere că și alte coronavirusuri manifestă o slăbiciune similară. Însă dacă nivelul de ultraviolete dintr-o zi însorită este suficient pentru a distruge virusul repede este o cu totul altă întrebare, și asta ne-ar interesa să știm. Dar trebuie să așteptăm până sunt publicate toate rezultatele.

În orice caz, asta nu înseamnă că vara va distruge virusul. Măsurile de distanțare socială vor trebui probabil respectate multă vreme de acum încolo.

Chiar dacă transmisia virală ar fi încetinită pe durata verii, Bryan însuși spune că ar fi “iresponsabil” să ignorăm distanțarea socială pe durata verii. Chiar și dacă rezultatele acestui studiu vor fi confirmate și vara va aduce o încetinire a transmisiei virale, virusul nu va dispărea prin magie, și la toamnă/iarnă, situația s-ar putea înrăutăți.

Mai mult, Organizația Mondială de Sănătate ne sfătuiește să nu încercăm să folosim lămpile ultraviolete în scopul dezinfectării. În primul rând, nu știm exact cât de eficient este acest proces și e foarte posibil să ne alegem și cu niște arsuri, dacă nu suntem atenți.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News