Cei patru lideri au afirmat că sunt „hotărâţi să continue să crească costurile” impuse Rusiei ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina.

Comunicatul de presă publicat de Berlin la încheierea videoconferinţei nu abordează subiectul sancţiunilor şi insistă mai ales asupra „noilor posibilităţi de ajutor umanitar pentru Ucraina”, subiect care a fost, de asemenea, prezent pe agenda discuţiilor.

Problema principală o reprezintă embargoul asupra vânzărilor de hidrocarburi ruseşti, opţiune respinsă de Germania, care este foarte dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc.

Cancelarul Olaf Scholz a spus, luni, că importurile de combustibili fosili din Rusia sunt „esenţiale” pentru „viaţa de zi cu zi a cetăţenilor” din Europa şi a susţinut că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă.

Pe de altă parte, preşedintele american este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea parlamentarilor din ambele partide pentru a opri această sursă esenţială de venit a regimului lui Vladimir Putin, în condițiile în care Statele Unite, un mare producător de petrol, importă puţin ţiţei rusesc.

Atunci când este întrebat despre un astfel de embargou, preşedintele Biden repetă că „nimic nu este exclus”. Joe Biden nu a luat încă nicio decizie pentru a nu deteriora coeziunea cu partenerii europeni şi de teamă ca aceasta să nu alimenteze o inflaţie deja galopantă, care îi subminează popularitatea în rândul americanilor.

FOTO: Profimedia

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News