Temerile oficialilor americani sunt că Vladimir Putin, despre care cred că are un comportament imprevizibil, ar putea să apeleze la un asemenea atac pentru a recăpăta controlul asupra situației din Ucraina sau pentru a intimida comunitatea internațională, iar SUA ar putea avea primele indicii despre această decizie prea târziu.

Majoritatea avioanelor din dotarea armatei ruse, cât și lansatoarele de rachete convenționale au capacitatea de a lansa arme nucleare tactice de dimensiuni mici. De aici pornesc și temerile americanilor că vor afla prea târziu că Rusia a decis să înlocuiască armele convenționale cu unele nucleare.

De asemenea, oficialii americani spun că aceste temeri au crescut pe măsură ce Rusia se chinuie să preia controlul asupra situației din Ucraina, unde s-au confruntat cu o contraofensivă de succes în Harkov, cât și ca urmare a declanșării mobilizării parțiale, care este nepopulară în plan intern.

„Urmărim mai îndeaproape”, a spus un oficial guvernamental care are acces la informații despre forțele nucleare și strategia Rusiei.

Astfel, SUA au decis să sporească eforturile, inclusiv prin atribuirea de resurse suplimentare. De asemenea, se va acorda o atenție sporită sateliților comerciali de imagistică a Pământului pentru a analiza unitățile rusești în teren.

O atenție sporită este acordată enclavei Kaliningrad, teritoriu situat între Polonia și Lituania, unde Moscova a instalat rachete hipersonice și sisteme de arme cu capacitate duală ce pot folosi muniții convenționale sau nucleare.

În ultima săptămână, site-urile de urmărire a zborurilor au arătat mai multe avioane de supraveghere electronică RC-135 Rivet Joint ale Forțelor Aeriene ale SUA care au traversat ostentativ zona, aparent culegând date. În ultimii câțiva ani, Rusia și-a modernizat bazele de depozitare a rachetelor din Kaliningrad, stârnind temeri de o potențială acumulare nucleară în teritoriu.

Putin a făcut mai multe referiri de la momentul războiului din Ucraina, în februarie, că ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare sau chimice pentru a schimba cursul luptelor sau dacă Rusia însăși este amenințată.

Cu toate acestea, aceste amenințări au fost anunțate explicit abia săptămâna trecută, când a spus că este pregătit să „folosească toate mijloacele disponibile”, inclusiv „diverse arme de distrugere”. „Nu este o cacealma”, a adăugat el.

Ca răspuns, Statele Unite au avertizat cu privire la „consecințele catastrofale” dacă Putin va recurge la arme nucleare, fără a preciza care vor fi acestea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News