Pachetul include, printre altele, obuze de artilerie de 155 mm și sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, precum și echipamente care să ajute la „integrarea lansatoarelor, rachetelor și radarelor occidentale de apărare antiaeriană” cu sistemele existente în Ucraina.

Pachetul, anunțat prima dată de The Associated Press, va intra sub incidența Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI), ceea ce înseamnă că va fi contractat și achiziționat de la producători, în loc să fie scos direct din stocurile Departamentului Apărării din SUA.

Deși pachetele USAI nu furnizează Ucrainei armele de care are nevoie în prezent, acestea sunt menite pentru aprovizionarea Kievului cu armament pe termen mediu și lung.

Odată cu anunțarea noului pachet, SUA au ajuns la borna unei finanțări militare de 37,6 miliarde de dolari pentru Ucraina de la începutul administrației Biden. Din această sumă, 36,9 miliarde de dolari reprezintă finanțări oferite după începutul războiului declanșat de Rusia în februarie 2022.

Chiar și după ce va începe contraofensiva ucraineană, SUA vor continua să trimită ajutor militar Ucrainei, potrivit unui oficial militar american, atât pentru a susține forțele militare ucrainene împotriva trupelor ruse, cât și pentru a furniza noi echipamente.

„Acest pachet USAI subliniază angajamentul continuu al SUA de a răspunde celor mai urgente cerințe ale Ucrainei prin angajarea unor capacități critice pe termen scurt, cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană și munițiile, consolidând în același timp capacitatea forțelor armate ucrainene de a-și apăra teritoriul și de a descuraja agresiunea rusă pe termen lung. Pachetul include angajamentul de a furniza obuze suplimentare de artilerie de 155 mm și sprijin care să permită Ucrainei să își întrețină mai bine sistemele și echipamentele disponibile”, a transmis Departamentul american al Apărării marți, într-un comunicat de presă, potrivit The Guardian.

Concret, noul pachetul include:

  • finanțare pentru sisteme și muniții suplimentare de apărare antiaeriană;
  • echipamente pentru integrarea lansatoarelor, rachetelor și radarelor occidentale de apărare antiaeriană cu sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei;
  • muniție pentru sistemele aeriene fără pilot (drone);
  • obuze de artilerie de 155 mm;
  • servicii comerciale de imagistică prin satelit
  • și sprijin pentru activități de instruire, întreținere și susținere.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News