Designerul şi colecţionarul de pantofi Stuart Weitzman a fost cel care a vândut la licitație prețioasa monedă, după ce a achiziţionat-o în 2002 cu 7,6 milioane de dolari – o sumă record la acea dată.
Exemplarul face parte din ultima serie de monede din aur, denumită „Double Eagle” şi emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933.
În urma licitației de astăzi, ea a devenit cea mai scumpă monedă din lume, devansând dolarul din argint „Flowing Hair” (bătut în 1794) şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013, potrivit AFP.
Moneda reprezintă imaginea unei femei simbolizând libertatea pe faţă, iar pe verso, un vultur în zbor, şi a fost creată de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.
Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucât preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfârşitul convertibilităţii monedei americane din aur, iar Statele Unite nu au mai emis monede din aur, cu excepţia unor serii limitate, de colecţie.
In pictures: The „Double Eagle”, one of the last US gold coins made for circulation, sold for a record $19.51M at an auction held by Sotheby’s in New York, breaking the record for the most expensive coin in the world pic.twitter.com/g9F1xxrHbF
— TRT World Now (@TRTWorldNow) June 8, 2021
Câteva exemplare au apărut cu toate acestea pe piaţa colecţionarilor înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure „Double Eagle”, care a ajuns în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.
În 1995, un colecționar britanic a cumpărat preţioasa monedă care, după cinci ani de bătălii juridice, a fost autorizat să o revândă legal designerului american Stuart Weitzman, în 2002.
Designerul de pantofi, ale cărui creaţii sunt apreciate de numeroase celebrităţi, a strâns o colecţie unică, din care mai face parte, pe lângă „Double Eagle”, şi ceea ce mulţi consideră a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta, imprimat în 1856.
Acest timbru a fost vândut tot în cadrul licitației organizate astăzi cu 8,3 milioane de dolari.
Foto: Profimedia