Anunțul liderului de la Casa Albă a venit în contextul în care oficialii americani avertizează cu privire la o nouă fază potențial sângeroasă a războiului în curs de desfășurare, axată pe regiunile estice ale Ucrainei – Donețk și Luhansk, care alcătuiesc Donbasul, în timp ce Rusia își retrage trupele din zona din jurul capitalei Kiev.
„Armata ucraineană a folosit, cu un efect devastator, armele pe care le furnizăm. În timp ce Rusia se pregătește să își intensifice atacul în regiunea Donbas, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capacitățile necesare pentru a se apăra”, a scris Joe Biden, într-o declarație publicată de Casa Albă.
Biden a detaliat noul anunț în cadrul unei convorbiri telefonice cu Zelenski, pe care a avut-o miercuri la prânz și care a durat aproximativ o oră.
„Am continuat dialogul constant cu @POTUS (președintele Biden, n.r.). Am evaluat crimele de război ale Rusiei. Am discutat despre un pachet suplimentar de ajutor defensiv și un posibil ajutor macrofinanciar. Am convenit intensificare sancțiunilor”, a scris liderul de la Kiev, pe contul său de Twitter.
Continued constant dialogue with @POTUS. Assessed Russian war crimes. Discussed additional package of defensive and possible macro-financial aid 🇺🇦. Agreed to enhance sanctions.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 13, 2022
Potrivit Pentagonului, SUA va furniza Ucrainei 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade (drone „kamikaze”), 18 obuziere și echipamente de protecție împotriva atacurilor chimice, în cadrul acestui lot de asistență în domeniul securității aprobat de Casa Albă. În plus, noul pachet de armament include 200 de transportoare blindate M113, 10 radare de contra-artilerie, 500 de rachete antitanc Javelin și 30.000 de seturi de veste antiglonț și căști de protecție.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că pachetul de 800 de milioane de dolari a fost destinat să „satisfacă nevoile urgente ale Ucrainei, pentru lupta de astăzi”, în condițiile în care forțele ruse își mută centrul atacului în estul și sudul Ucrainei. Acesta a adăugat că armele vor începe să fie trimise în Ucraina „cât mai curând posibil”, menționând că livrările anterioare de asistență militară au fost făcute în doar patru-cinci zile după ce au fost aprobate pachetele de securitate.
Marți seară, două surse au declarat că elicopterele au fost scoase de pe lista de asistență, deși Biden a spus în declarația sa că acestea au fost în cele din urmă incluse. Inițial, Ucraina ceruse Casei Albe, în ultimul moment, să nu trimită elicopterele, indicând că dorește mai mult timp pentru a evalua dacă acestea ar fi utile. Dar, în timpul convorbirii telefonice de miercuri, Zelenski i-a spus lui Biden că țara sa are nevoie de ele, așa că au fost incluse din nou în pachet, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.
Elicopterele Mi-17 care au fost adăugate în noul pachet fuseseră destinate Afganistanului, a precizat Kirby.
Transportul de 800 de milioane de dolari care urmează să ajungă în Ucraina ridică suma totală a asistenței militare pe care SUA a acordat-o Kievului la peste 3 miliarde de dolari. Bugetul de apărare a Ucrainei pentru 2020 a fost de aproximativ 6 miliarde de dolari, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm. În mai puțin de două luni, SUA au furnizat aproape jumătate din această sumă sub formă de asistență de securitate, ceea ce arată că administrația Biden a lucrat într-un ritm rapid pentru a trimite Kievului armament și echipamente.
Livrarea pachetelor anterioare era încă în curs de finalizare în momentul în care a fost anunțat noul pachet. SUA se așteaptă ca un număr rămas din primele 100 de sisteme de drone Switchblade să ajungă în Ucraina „în cursul zilei de mâine”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.
Oficialul a precizat că un alt transport de rachete antitanc Javelin din SUA este așteptat să ajungă în Ucraina în următoarele 24 de ore. De asemenea, SUA au ajutat la coordonarea a două livrări de transport aerian din alte două națiuni către Ucraina, a adăugat oficialul american în timpul unui briefing informal de miercuri.
Dronele Switchblade sunt drone mici și portabile care transportă focoase și care explodează la impact. Cel mai mic model poate lovi o țintă aflată la o distanță de până la șase mile, potrivit companiei care produce dronele.
„Furnizarea constantă de arme pe care Statele Unite, aliații și partenerii lor le-au oferit Ucrainei a fost esențială pentru susținerea luptei acesteia împotriva invaziei ruse. Aceasta a contribuit la asigurarea faptului că Putin a eșuat în obiectivele sale inițiale de război, de a cuceri și controla Ucraina. Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenski, poporul american va continua să fie alături de curajosul popor ucrainean în lupta sa pentru libertate”, a mai scris Biden, în declarația publicată de Casa Albă.
Biden statement: „I just spoke with President Zelenskyy and shared with him that my Administration is authorizing an additional $800 million in weapons, ammunition, and other security assistance to Ukraine.” pic.twitter.com/1Vg1Cm3f0Y
— Natasha Bertrand (@NatashaBertrand) April 13, 2022
Pentagonul încă lucrează la modul în care forțele americane îi vor instrui pe ucraineni cu privire la unele dintre noile sisteme pe care le trimit în cadrul noului pachet de asistență în domeniul securității.
„Încă lucrăm la modul în care vor arăta aceste opțiuni, cum va arăta antrenamentul, câte trupe americane vor fi implicate în el, unde se va desfășura, cât timp”, a declarat Kirby, în cadrul unui briefing de presă.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus că SUA ar putea să-i instruiască pe ucraineni cu privire la noile sisteme „foarte, foarte repede” și probabil că acest lucru se va face prin instruirea unui număr mic de soldați ucraineni care ar putea apoi să-i pregătească pe alții, inclusiv în ceea ce privește utilizarea dronelor Switchblade, dintre care unele au fost trimise într-un pachet de asistență anterior.
Noua tranșă de bani pentru Ucraina vine în contextul în care Pentagonul i-a primit miercuri pe directorii executivi ai celor mai mari opt contractori principali ai armatei americane, pentru a găsi o modalitate de a înarma Ucraina mai rapid, potrivit unui raport cu privire la această întâlnire secretizată, consultat de CNN.
Masa rotundă, condusă de secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, s-a axat pe obiectivele Pentagonului de a continua să aprovizioneze Ucraina cu arme, putând în același timp să mențină disponibilitatea forțelor americane și să sprijine apărarea aliaților.
Pentagonul a încercat să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă contractorii din domeniul apărării în producerea rapidă a armelor și echipamentelor care s-au dovedit a fi esențiale pentru apărarea Ucrainei, potrivit raportului.
Marți, un oficial din industria americană de apărare a declarat pentru CNN că marii producători de arme se confruntă cu probleme grave în lanțul de aprovizionare și cu lipsa forței de muncă la prețuri accesibile. Capacitatea de producție s-ar putea confrunta cu provocări suplimentare pe măsură ce contractele din Ucraina concurează cu creșterea cheltuielilor de apărare ale SUA pentru producția curentă, a precizat oficialul.
Masa rotundă secretizată de miercuri a fost menită, în parte, să abordeze aceste preocupări într-o serie de discuții în curs de desfășurare între Pentagon și cei mai mari producători de arme din SUA, inclusiv Lockheed Martin, Raytheon și General Dynamics. Dar s-a concentrat în primul rând pe obiectivul de „accelerare a producției” de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme care pot fi livrate rapid și utilizate în mod eficient, cu o pregătire minimă.
Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat miercuri că transporturile masive de arme către Ucraina nu au afectat gradul de pregătire al forțelor americane.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina