- Fondată în 1985, The National Interest (TNI) este o revistă bilunară americană de relații internaționale, publicată de Center for the National Interest. Acest centru a fost înființat de fostul președinte american Richard Nixon în 1994, sub numele de Centrul Nixon pentru Pace și Libertate. Ediția tipărită s-a închis anul trecut.
- Articolul este semnat de Brandon J. Weicher, analist de securitate națională, fost membru al Congresului și analist geopolitic, colaborator la The Washington Times și autor de cărți în domeniu. Ultimul său volum: „A Disaster of Our Own Making: How the West Lost Ukraine” (Un dezastru creat de noi: cum a pierdut Occidentul Ucraina”).
Cuprins:
„Arma apocalipsei”
Bomba nucleare B-61 este principala bombă gravitațională termonucleară din stocurile durabile ale Statelor Unite după sfârșitul Războiului Rece. Este o armă nucleară strategică și tactică, cu un design de implozie cu radiații în două etape. Poate pot rezista zborului supersonic și posedă abilități de penetrare a pământului pentru a exploda prin structuri întărite. Au fost aduse mai multe modificări pentru a face din B-61 una dintre cele mai bune „arme ale apocalipsei” ale NATO, scrie TNI.
Anul trecut, ca răspuns la afirmația Moscovei conform căreia Rusia va muta rachete balistice cu rază medie de acțiune sau arme nucleare nestrategice în apropierea Belarusului, fostul guvern de dreapta al Poloniei și-a arătat disponibilitatea de a deveni o țară care găzduiește arme nucleare în cadrul NATO.
Varșovia a spus că este deschisă pentru a face flota lor de avioane de război F-35 Lightning II, fabricată în SUA, capabilă să transporte bombe nucleare B-61 de fabricație americană.
În urma deciziei NATO de a permite armatei ucrainene să tragă în Rusia rachete americane cu rază lungă ATACMS și rachete britanice Storm Shadow, armata rusă a ripostat, folosind arma hipersonică Oreșnik în orașul Dnipro, centrul Ucrainei.
Occidentul nu are nicio apărare activă împotriva acelei arme, care este capabilă de nuclear, sau a oricărui lucru care este comparabil în arsenalul său, notează revista americană.
Presiunea, pe Polonia
Guvernul polonez care a expus inițial perspectiva de a deveni un stat care susține bombele nucleare B-61 a fost înlăturat la alegeri, împărtășește aceeași opinie cu a predecesorului.
Odată cu utilizarea recentă a armei hipersonice Oreșnik și cu declarația ulterioară a Kremlinului că Rusia mută o tranșă din aceste arme devastatoare în Belarus, Polonia simte din nou o presiune.
Și nu numai membrii NATO, cum este Polonia, încearcă să intre în discuția privind escaladarea nucleară împotriva Rusiei.
Ideea că Occidentul ar permite staționarea armelor nucleare inclusiv Ucraina, care nu este membră NATO, este în esență o nebunie. Din păcate, având în vedere modul în care a progresat războiul din Ucraina, aceasta nu poate fi exclusă, mai ales că americanii au permis ca ATACMS să fie folosit împotriva Rusiei după doi ani în care au refuzat cererile Ucrainei de a le folosi în interiorul Rusiei.
Indiferent de care țară europeană „devine nucleară”, fie că este vorba de adevăratul membru NATO, Polonia, sau Ucraina, „armele nucleare B-61 sunt probabil cea mai bună alegere pentru Polonia”, notează TNI.
B-61, „jucător esențial” în politica de apărare NATO
B-61 a fost un jucător esențial în politica de apărare a NATO de decenii. B-61 au fost staționate în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia de-a lungul anilor. Poate fi trasă și de la bombardierul nuclear cu rază lungă de acțiune B-2 Spirit, F-15E și F-35.
Aceste arme pot rezista zborului supersonic și posedă abilități de penetrare a pământului pentru a exploda prin structuri întărite.
Proiectate pentru prima dată la începutul anilor 60, în apogeul Războiului Rece cu Uniunea Sovietică, aceste bombe au fost concepute pentru a înlocui vechile bombe nucleare B-28 și B-43.
Primul B-61 a fost testat în 1963, la Tonopah Test Range din Nevada.
Ce este o „bombă gravitațională”
Bomba gravitațională B-61 este o arma nucleară care este aruncată dintr-un avion de război cu capacitate nucleară, care este absolut nediscriminatoriu în puterea sa ucigașă și distructivă.
O singură bombă gravitațională B61-13 este de până la 24 de ori mai puternică decât armele nucleare aruncate de SUA la Hiroshima și la Nagasaki, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Polonia, în calitate de membru NATO, are dreptul de a participa la programul alianței de partajare a armelor nucleare.
„În acest moment, această mișcare va destabiliza și mai mult situația, făcând improbabilă orice șansă de reglementare pașnică între Occident și Rusia”, mai scrie TNI.