Oficialii au spus că anchetatorii americani și ucraineni analizează alte posibilități, inclusiv o defecțiune tehnică și o eroare de pilotaj.

Avionul F-16 s-a prăbușit în timpul unui atac masiv cu rachete din Rusia, pe 26 august. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că aeronava de fabricație americană a fost folosită pentru a respinge atacul împreună cu unități de rachete antiaeriene.

În timpul deplasării către una dintre ținte, contactul a fost pierdut cu una dintre aeronave. După cum s-a dovedit mai târziu, avionul s-a prăbușit, iar pilotul său, Alexander Mes, a murit.

Înainte de tragedie, Mes a reușit să doboare trei rachete de croazieră rusești și o dronă de atac și se întrecea pentru a intercepta o altă țintă, când controlul de la sol a pierdut contactul cu avionul său, au declarat oficialii forțelor aeriene ucrainene.

Anterior, un oficial american a declarat pentru The Wall Street Journal că prăbușirea a fost cauzată de o eroare a pilotului.

Pe de altă parte, deputata Radei Supreme a Ucrainei Mariana Bezuhlaia a afirmat că prăbușirea avionului nu a fost cauzată nici de o eroare a pilotului, nici de o defecțiune tehnică.

Potrivit acesteia, avionul a fost doborât accidental de un sistem de apărare aeriană Patriot, „din cauza lipsei de coordonare între unități”.

După accident, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul-șef al forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk, în locul său fiind numit comandant-șef interimar generalul locotenent Anatoli Krivonozhko.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat însă că demiterea lui Oleșciuk a fost o consecință a prăbușirii F-16 și a morții pilotului.

„Aș spune că aceasta este o rotație. Sunt două probleme separate… în această etapă, nu le-aș lega”, a declarat ministrul Rustem Umerov, într-un interviu pentru CNN.

El a adăugat că moartea pilotului a fost una „nefericită” și a dat asigurări că „Ucraina investighează ce s-a întâmplat”.

Analiștii militari ucraineni au spus că este prea devreme pentru a specula cu privire la cauza accidentului, dar au subliniat că sistemele de apărare antiaeriană occidentale și avioanele F-16 nu au lucrat niciodată împreună în condiții atât de dificile precum cele din Ucraina pe 26 august.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News